Ελλάδα|18.12.2019 20:11

Εισαγγελέας - Χρυσή Αυγή: Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους

Σοφία Φασουλάκη

Την μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρια σκοπούμενη σωματική βλάβη πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας για τους 5 κατηγορούμενους που φέρονται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό των Αυγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα το 2012, στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για την Αδαμαντία Οικονόμου, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ωστόσο δεν  είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, γιατί αν είχαν, δεν θα σταματούσαν την επίθεση έως ότου επιτελέσουν τον σκοπό τους. «Δεν θέλησαν να θανατώσουν το θύμα», υποστήριξε η εισαγγελέας, ζητώντας από το δικαστήριο να μετατρέψει την αποδιδόμενη σε 5 κατηγορούμενους πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού.

Για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, πρότεινε την ενοχή κατηγορουμένων για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απλής σωματικής βλάβης, η οποία ωστόσο έχει παραγραφεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, η εισαγγελέας είχε την γνώμη ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη  σωματική βλάβη, κρίνοντας ότι σκοπός των δραστών ήταν να πλήξουν το συνδικάτο και όχι να σκοτώσουν. «Αν ήθελαν να το κάνουν θα είχαν επιφέρει χτυπήματα στο κεφάλι των θύματων», είπε χαρακτηριστικά. 

Για τη διακεκριμένη οπλοκατοχή

Ακόμη, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Ηλία Κασιδιάρη για τα δύο όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του, λέγοντας ότι η αφαίρεση του μειωτήρα ενός όπλου εντός οικίας δεν συνιστά μετατροπή του όπλου. Για τον Γιώργο Γερμενή, ζήτησε την ενοχή του  για πλημμεληματική κατοχή πυρομαχικών κσι οχι για διακεκριμενη οπλοκατοχη. Την ιδια αποψη ειχε και για τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του Ν. Μιχαλολιάκου ,ζητωντας την ενοχη του για πλημμεληματική κατοχή όπλων.

Επιπλέον, πρότεινε την ενοχή του Ιωάννη Λαγού για πλημμεληματική κατοχή όπλων (και όχι διακεκριμένη όπως κατηγορείτο), καθώς και για παράνομη κατοχή φωτοβολίδων κρότου λάμψης. Τέλος, ζήτησε την απαλλαγή του Στάθη Μπούκουρα απο το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Δείτε και το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ
ΠΑΜΕΑιγύπτιοι αλιεργάτεςδίκη Χρυσής Αυγήςεισαγγελέας