Ελλάδα|19.12.2019 09:40

Οταν η ΕΛ.ΑΣ ξεπερνά τα όρια - Τα 6 περιστατικά άγριας αστυνομικής βίας (vids)

Newsroom

Διχασμό και έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το κρεσέντο αστυνομικής βίας που παρατηρείται τους τελευταίους πέντε μήνες σε «καυτές» επετείους αλλά και επιχειρήσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ξύλο, εξευτελισμός διαδηλωτών, βίαιες προσαγωγές και συλλήψεις, παιδομάζωμα, καταγγελίες για αναίτια αστυνομική βία, όλα καταγεγραμμένα σε εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις βουλευτών, αλλά και την παρέμβαση ανεξάρτητων αρχών και επιτροπών. Οι αντιδράσεις κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ξεκίνησαν από το παιδομάζωμα στα σινεμά με αφορμή την ταινία «Joker», συνεχίστηκαν με το ξυλοφόρτωμα και ξεγύμνωμα διαδηλωτών, και κορυφώθηκαν μετά την τριπλή αστυνομική επιχείρηση σε τρία υπό κατάληψη κτίρια από αντιεξουσιαστές όταν χτύπησαν πατέρα και γιο στο Κουκάκι.

Παιδομάζωμα στα σινεμά από την ΕΛ.ΑΣ.

Στις 21 Οκτωβρίου αστυνομικοί εισέβαλαν στην κυριακάτικη απογευματινή προβολή της ταινίας «Joker» στον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ» στην Αθήνα για να απομακρύνουν παιδιά κάτω των 18 ετών, ενώ ανάλογο περιστατικό συνέβη και το Σάββατο σε προβολή στο Mall στο Μαρούσι. Η υπόθεση έγινε γνωστή μέσα από επώνυμες δημόσιες καταγγελίες που αρχικά αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από αστυνομικές πηγές. Η έφοδος στον κινηματογράφο επί της οδού Πατησίων στην Κυψέλη έγινε έπειτα από τηλεφωνικές καταγγελίες ατόμων που βρίσκονταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν την ταινία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι αστυνομικοί που μπήκαν στον χώρο του σινεμά ήταν ένοπλοι, ενώ όσοι γονείς συνόδευαν παιδιά κινδύνεψαν με κατηγορίες παραμέλησης ανηλίκου. 

copyright: eurokinissi

ΜΑΤ κλωτσούσαν και χτυπούσαν στο κεφάλι νεαρή στην ΑΣΟΕΕ

Οι επιθέσεις κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνεχίστηκαν με την επίδειξη αυταρχισμού και την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ στις αρχές Νοεμβρίου. Στο βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter ο Δρομογράφος καταγράφεται διμοιρία των ΜΑΤ να επιχειρεί να απομακρύνει συγκεντρωμένους έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενας από αυτούς, όμως, επιτίθεται σε νεαρή διαδηλώτρια χτυπώντας τη με την ασπίδα στο κεφάλι, ενώ συνεχίζει με κλωτσιές και απανωτά χτυπήματα παρά τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων.

T
copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi

Αστυνομικοί έβαλαν δεκάδες άτομα να γονατίσουν σε κλαμπ στο Γκάζι

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και η έφοδος από τη Δίωξη Ναρκωτικών σε γνωστό κλαμπ στο Γκάζι το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου. Ανδρες της Δίωξης εισήλθαν στο κατάστημα, όπου εντόπισαν ποσότητες απαγορευμένων ουσιών, ενώ προχώρησαν σε συλλήψεις δέκα ατόμων. Ωστόσο, όπως περιέγραψε στο ethnos.gr ο DJ του κλαμπ, έγινε «ΝΤΟΥ από δέκα άτομα μπαίνοντας με βρισιές μέσα στο μαγαζί, προκαλώντας πανικό και φόβο στον κόσμο», δίνοντας διαταγές όπως: «Γονατίστε τώρα! Τα χέρια στα κεφάλια όλοι! Μην έχοντας συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είναι αυτοί νομίζεις ότι γίνεται τρομοκρατική επίθεση τύπου Μπατακλάν ή είναι ληστεία τύπου τράπεζας». «Για μια ώρα η εικόνα είναι μια: 300 άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι σαν έτοιμα για εκτέλεση μέσα σε χώρο διασκέδασης. Ντροπή και αποτροπιασμός. Μετά μια ώρα και μην έχοντας την δυνατότητα να μιλήσεις ούτε στον διπλανό σου, ούτε στο τηλέφωνο, ούτε να κουνηθείς, ελέγχεσαι και βγαίνεις από το μαγαζί» σημείωσε ο DJ.

ΜΑΤ ξεγύμνωσαν και ξυλοφόρτωσαν διαδηλωτή στην επέτειο Γρηγορόπουλου

Σκληρές εικόνες αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Εξάρχεια ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εφαρμόζουν με το παραπάνω το δόγμα της κυβέρνησης για «νόμο και τάξη» την μέρα μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ένταση, ξύλο, χρήση χημικών και δεκάδες προσαγωγές καταγράφηκαν στο αστυνομικό μενού της βραδιάς.

Οι εικόνες που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φανερώνουν την αγριότητα με την οποία αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές οι αστυνομικοί. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το ξυλοφόρτωμα διαδηλωτή που προηγουμένως ξεγυμνώθηκε από τα ΜΑΤ. Την αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσαν δημοσιεύματα και δημοσιεύσεις βίντεο και φωτογραφιών που κάνουν λόγο για αστυνομική βία, κατά την διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια, στο περιθώριο της 11ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi

Ζήτησαν από φοιτήτρια να κατεβάσει το παντελόνι της στην Πατησίων

Αστυνομική αυθαιρεσία κατήγγειλε πριν από δύο μέρες και μια 22χρονη φοιτήτρια, σύμφωνα με την οποία αστυνομικοί τής ζήτησαν να κατεβάσει το παντελόνι της στην οδό  Πατησίων. Όπως κατήγγειλε η γυναίκα, πριν από μερικές ημέρες, στις 7 το απόγευμα, φεύγοντας από τη σχολή της στην Πατησίων, τη σταμάτησαν τρεις αστυνομικοί και της ζήτησαν τα στοιχεία της. Όμως γρήγορα η στάση τους άλλαξε.

«Εγώ ξέρω ότι αυτό είναι νόμιμο, ότι μπορούν δηλαδή να σου ζητήσουν τα στοιχεία σου, και πάω να βγάλω την ταυτότητα από την τσάντα μου. Ενας από αυτούς βούτηξε την τσάντα μου και άρχισε να την ψάχνει. Ο άλλος κοίταξε τα στοιχεία στην ταυτότητά μου και την έδωσε σε αυτόν που κρατούσε την τσάντα μου για να τη βάλει πίσω. Ο τρίτος μου είπε να ανοίξω τα χέρια μου. Οταν τον ρώτησα για ποιον λόγο, απάντησε ότι ήθελε να μου κάνει έλεγχο. Τον ξαναρώτησα αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να μου κάνουν έλεγχο και τότε αυτός ύψωσε τη φωνή του και επανέλαβε: "Ανοιξε τα χέρια σου". Φοβήθηκα, οπότε σήκωσα τα χέρια μου. Μου έκανε έναν "επιφανειακό" έλεγχο και στη συνέχεια φώναξε "Ελένη, έλα εδώ"».

Σύμφωνα πάντα με την 22χρονη, πλησίασε μια ένστολη και της ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι της σε κοινή θέα: «Μια γυναίκα αστυνομικός πλησίασε και μου ζήτησε και αυτή να ανοίξω τα χέρια μου. Της είπα ότι μόλις μου έκαναν έλεγχο και τη ρώτησα αν υπάρχει λόγος να μου ξανακάνει. Επέμενε, οπότε και εγώ ξανασήκωσα τα χέρια μου. Με έπιασε κυριολεκτικά παντού! Οταν έπιασε τη σερβιέτα μου, με ρώτησε "αυτό τι είναι;". Εγώ της απάντησα "σερβιέτα. Όπως φαντάζομαι έχετε κι εσείς περίοδο, έχω κι εγώ". Με κοίταξε και μου είπε να κατεβάσω το παντελόνι μου. Της απάντησα "είμαστε πάνω στην Πατησίων, το ξέρετε;" κι αυτή εντελώς ψυχρά και επιθετικά ανταπάντησε "ναι, κατέβασε το παντελόνι σου, σε παρακαλώ". Εγώ επέμενα. Της είπα "έχετε κάποιο ένταλμα για να κάνετε κάτι τέτοιο; Γιατί εγώ δεν πρόκειται να κατεβάσω το παντελόνι μου σε δημόσιο χώρο". Μ' έπιασε τότε από το χέρι και με τράβηξε, παρά τις διαμαρτυρίες μου, σ' ένα μαγαζί που ήταν 2-3 μέτρα πιο κάτω».

Ο έλεγχος συνεχίστηκε στις τουαλέτες, όπως λέει, και όταν διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά, η αστυνομικός την απείλησε πως θα την προσαγάγει. «Με έβαλε μέσα στις τουαλέτες, έκατσε μπροστά στην πόρτα και με ανάγκασε να κατεβάσω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Στη συνέχεια μου είπε ότι μπορώ να φύγω. Ετρεμα από τα νεύρα μου και της είπα "έχω την αίσθηση ότι αυτό που κάνετε είναι παράνομο κι αν θέλετε να πάμε στο τμήμα να το λύσουμε αυτό το θέμα". Και αυτή απάντησε "αν συνεχίσεις έτσι θα σε πάω εγώ στο τμήμα", εννοώντας ότι θα με συλλάβει. Φοβήθηκα, οπότε έφυγα».   «Μπαίνοντας στο λεωφορείο έβαλα τα κλάματα. Σκεφτόμουν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό και αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσα να είχα κάνει». 

Αστυνομική αυθαιρεσία στο Κουκάκι

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε από τα ξημερώματα το Κουκάκι, μετά την τριπλή αστυνομική επιχείρηση σε τρία υπό κατάληψη κτίρια από αντιεξουσιαστές, στις οδούς Ματρόζου 45-47, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλη 3. Για άλλη μια φορά, η επιχείρηση συνοδεύτηκε από σοβαρές καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία.  Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ιδιοκτήτρια της γειτονικής οικίας, στην οποία διαμένει με την οικογένειά της, οι αστυνομικοί τους ζήτησαν να ανέβουν στην ταράτσα, όμως ο πατέρας της οικογένειας ζήτησε χαρτί εισαγγελέα για να τους επιτρέψει να μπουν στο σπίτι του.

Μετά από λίγο άκουσαν θόρυβο στην ταράτσα, ανέβηκαν ο πατέρας με τον γιο και ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που τους ακινητοποίησαν με τη βία και τους προσήγαγαν. Σε έρευνα που ακολούθησε εντός της οικίας της δεν εντοπίστηκε κάποιο άτομο, σύμφωνα πάντα με όσα η ίδια έχει αναφέρει, αφού πλευράς Αστυνομίας μέχρι και τις 10 το πρωί υπήρχε σιγή ιχθύος για όλα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά ανησυχητικής καταγγελίας.

copyright: eurokinissi
ΕΛ.ΑΣ.
copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi

ΚουκάκιΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςαστυνομική βία