Ο Χοακίν Φίνιξ στον ρόλο του Joker

Τζόκερ: Υπάλληλοι του ΥΠΠΟ ζητούν ανάληψη ευθυνών από Μενδώνη, Χρυσοχοΐδη

Τελευταία Ενημέρωση
«Κανένας υπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσπαθεί να κρύψει την πολιτική του ευθύνη πίσω από ενέργειες υπαλλήλων» γράφουν σε ανακοίνωσή τους

Δεν λένε να σταματήσουν οι «παρενέργειες» και τα «παρατράγουδα» της υπόθεσης Τζόκερ στους διαδρόμους του υπουργείου Πολιτισμού - και όχι μόνον...

Λίγες ώρες αφότου οι βουλευτές της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Κωνσταντινος Μπογδάνος ζήτησαν «συγγνώμη» στην τέως γ.γ.του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη γιατί την ενέπλεξαν αναίτια στο περιστατικό, με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ ζητά από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λίνα Μενδωνη να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, επισημαίνοντας πως «κανένας υπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσπαθεί να κρύψει την πολιτική του ευθύνη πίσω από ενέργειες υπαλλήλων».

Και ζητούν «να σταματήσει κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και κάθε απειλή για «πειθαρχικά μέτρα», καθώς και να «υπάρξουν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντικαθιστούν τους αναχρονιστικούς νόμους (όπως ο νόμος 449 του 1937 για τους ανήλικους στον κινηματογράφο!) ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες σκηνές»

Η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων έχει ως εξής:

«Κυρία Μενδώνη και κύριε Χρυσοχοΐδη, υπάρχει και κάτι που λέγεται πολιτική ευθύνη! Ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καταγγέλλουμε την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε κινηματογράφους και την προσαγωγή ανηλίκων και των γονιών τους σε αστυνομικά τμήματα.  Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό ουδόλως "προστατεύονται" οι ανήλικοι: το αντίθετο, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους βίωσαν στην πράξη την καταστολή και τα αποτελέσματά της!

Από εκεί και πέρα, όμως, η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από πλευρές κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Κανένας υπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσπαθεί να κρύψει την πολιτική του ευθύνη πίσω από ενέργειες υπαλλήλων. Πόσο μάλλον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εξέδωσε εσπευσμένα δελτίο τύπου μιλώντας για "αυτόβουλες ενέργειες υπαλλήλων", με απειλές για "πειθαρχικά", στοχεύοντας υπαλλήλους επιλεκτικά και ονομαστικά ακόμη και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου της υπουργού!

Όχι, κυρία Μενδώνη και κύριε Χρυσοχοΐδη, οι υπάλληλοι εφαρμόζουν ισχύοντες νόμους, και οι νόμοι είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών που τους εισηγούνται. Ακόμη περισσότερο, το με ποιον τρόπο εφαρμόζονται οι νόμοι στην πράξη, έχει να κάνει με την πολιτική ηγεσία και το στίγμα που η ίδια δίνει. Όταν το στίγμα είναι οι "επιχειρήσεις νόμου και τάξης" στο ΥΠΡΟΠΟ, όταν το στίγμα είναι η επιστροφή στη δεκαετία του 1950, ο αυταρχισμός και ο εκφοβισμός των υπαλλήλων που επικρατούν στο ΥΠΠΟΑ, τότε ακόμη και η εφαρμογή των διατάξεων για την ακαταλληλότητα μιας ταινίας, θα μετατρέπεται σε σαφάρι προσαγωγών ανηλίκων. Η πολιτική ευθύνη για αυτό όμως είναι στην κυβέρνηση που εμπεδώνει αυτό το κλίμα αυταρχισμού!

Ζητάμε να σταματήσει κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και κάθε απειλή για "πειθαρχικά μέτρα". Ζητάμε να υπάρξουν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντικαθιστούν τους αναχρονιστικούς νόμους (όπως ο νόμος 449 του 1937 για τους ανήλικους στον κινηματογράφο!) ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες σκηνές».

«Συγγνώμη» από Μπακογιάννη και Μπογδάνο

Εν τω μεταξύ από χθες το απόγευμα η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε  συγγνώμη για το σχόλιό της που αφορούσε τη Μαρία Βλαζάκη με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η Ντόρα Μπακογιάννη. «Λυπάμαι πολύ για το σημερινό μου σχόλιο που αφορούσε την κα.Μαρία Βλαζάκη σε σχέση με τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που συμμετείχαν στην υπόθεση με την ταινία Joker. Όπως αποδεικνύεται,ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση και προσωπικά έπεσα θύμα παραπληροφόρησης ανεύθυνων πηγών» έγραψε η κυρία Μπακογιάννη.

Αλλά και ο κ. Μπογδάνος με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook έγραψε: «Η κυρία Αλεξομανωλάκη είναι προϊσταμένη των δύο κυριών της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Καταλληλότητας -την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε "σκοταδισμό", παρότι επί πέντε έτη τη διατήρησε- και οι οποίες κάλεσαν την Αστυνομία. Οι ταυτότητες των δύο υπογράφονται από την κυρία Βλαζάκη και με βάση αυτό το γεγονός η πηγή που επικαλεστήκαμε η κυρία Μπακογιάννη και εγώ προφανώς έδωσε εσφαλμένη πληροφόρηση ως προς τη δική της εμπλοκή στην υπόθεση. Για τον λόγο αυτό λυπάμαι, απολογούμαι στην κυρία Βλαζάκη, έχω ήδη προβεί σε τηλεοπτική επανόρθωση και παραμένω στη διάθεσή της. Mea Culpa. Με τον ίδιο τρόπο που δεν κάνω πίσω όταν έχω δίκιο, έχω μάθει να το παραδέχομαι όταν σφάλλω».

«Δεν επιτρέπω να ετεροπροσδιορίζομαι»

Πάντως, στην αντεπίθεση πέρασε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, που συστήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ως «νύφη του Κ.Στρατή» και στοχοποιήθηκε, με ανάρτησή της στο Facebook απάντησε τα εξής: «Αγαπητέ Κωνσταντίνε, ξεκινάω με το να συστηθώ, διότι αναφέρθηκες στο όνομα και στην ιδιότητά μου, προσδίδοντάς μου τίτλους και κινήσεις οι οποίες είναι ανακριβείς: Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, δρ Αλεξομανωλάκη για σένα, έναν τίτλο που κόπιασα να αποκτήσω και για τον οποίο είμαι περήφανη. Νύφη ή συμπεθέρα κανενός. Διευθύντρια, και όχι Τμηματάρχης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, μια θέση που απέκτησα μέσω κρίσης, και όχι τοποθέτησης, με μόρια, που με έφερναν στην πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων λόγω των τυπικών μου προσόντων. Δημόσιος Λειτουργός, ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, σειράς ΚΑ. Τα παραπάνω τα αναφέρω για τις συστάσεις.

Ουδέποτε έκανα καταγγελία. Ουδέποτε έδωσα καμία εντολή. Οι υπάλληλοι που ανήκουν στο Τμήμα Κινηματογραφίας της διεύθυνσής μου άσκησαν έλεγχο ως μέλη επιτροπής Καταλληλότητας. Ενημερώθηκα για τα γεγονότα όταν η εξέλιξη τους είχε δρομολογηθεί. Δεν διστάζω να αναλάβω τις ευθύνες μου λόγω της θέσης μου αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και δεν επιτρέπω να ετεροπροσδιορίζομαι, όταν η ίδια μου η πορεία είναι απόδειξη του ποια είμαι.

Τέλος να σου πω πως είμαι σύζυγος του Αλέξανδρου Στρατή: μια συνειδητή και περήφανη επιλογή μου….τα υπόλοιπα εξ’ αγχιστείας δεν τα επέλεξα και ούτε επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν…».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ