Ελλάδα|19.12.2019 11:45

Μετρό: Ορατές νέες καθυστερήσεις στην κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να προκληθούν νέες καθυστερήσεις στην κατασκευή του πολύπαθου σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου, μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων από το σημείο και την επανατοποθέτηση του 92% αυτών, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, αφού η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει εναντίον της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να καταθέσει αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης. 

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr πρόεδρος της Κίνησης και δικηγόρος, Φωκίων Δεληγιάννης, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει μετά την έκδοση και της υπουργικής απόφασης για την υπόθεση. «Μετά την απόφαση του ΚΑΣ θα περιμένουμε την έκδοση και της υπουργικής απόφασης κι έτσι θα μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να ακυρώνει την απόφασή μας για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης του ΚΑΣ», αναφέρει ο κ. Δεληγιάννης. Κατά τον ίδιο, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής από το ανώτατο δικαστήριο, δε θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε υλική ενέργεια στο σταθμό της Βενιζέλου.

«Το ενδεχόμενο να προκληθούν νέες καθυστερήσεις είναι πιθανό. Ωστόσο, ούτως ή άλλως η Αττικό Μετρό δε θα μπορούσε να προχωρήσει σε εργασίες κατασκευής του σταθμού, πριν περάσουν δέκα μήνες με ένα χρόνο. Θα πρέπει να βγουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις οπές και τους σάκους που έχουν τοποθετηθεί, ώστε να προστατευθούν, να τεμαχιστούν και να απομακρυνθούν. Μόνο για την αφαίρεση των σάκων μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες. Δε θέλουμε να καθυστερήσει η εξέλιξη του έργου, αλλά αυτό θα έπρεπε να το σκεφθεί η άλλη πλευρά. Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι σου λένε, τώρα περνάω από πάνω σου», τονίζει ο κ. Δεληγιάννης.

«Είμαστε οπλισμένοι με επιχειρηματολογία απολύτως σύμφωνη με το γράμμα του νόμου και απολύτως έτοιμοι για το ενδεχόμενο η Κίνηση να προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δε θα δεχθούμε οποιονδήποτε εκβιασμό από την κάθε Κίνηση», ανέφερε από την πλευρά του στο ethnos.gr πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος

Κεντρικό Αρχαιολογικό ΣυμβούλιοΣυμβούλιο της Επικρατείαςμετρό θεσσαλονίκης