Ελλάδα|19.12.2019 20:43

Δημήτρης Ινδαρές: Η σύλληψη, το κύμα συμπαράστασης και οι πλαστικές σφαίρες

Newsroom

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Πατρινός σκηνοθέτης, Δημήτρης Ινδαρές, που συνελήφθη μαζί με τους δύο γιους τους στο Κουκάκι μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. Η σύζυγός του μίλησε στο thebest.gr, υποστηρίζοντας ότι: «Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που μας συμβαίνει. Πραγματικά δεν μπορώ να ούτε να μιλήσω» ανέφερε στο thebest.gr η σύζυγος του σκηνοθέτη Έρση Σπαρτιώτη - Ινδαρέ -φανερά εξαντλημένη- χωρίς να μπορεί να πιστέψει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η οικογένειά της.

Από το πρωί της Τετάρτης οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις συμπαράστασης στην οικογένεια κατέκλυσαν το Διαδίκτυο. Η Αστυνομία μετά το σάλο που προκλήθηκε, κατηγορεί την οικογένεια του σκηνοθέτη  για «βία» και συμμετοχή στην κατάληψη, γεγονός που η οικογένεια αρνείται κατηγορηματικά. Οι γείτονες της κατάληψης Ματρόζου προτίθενται, μάλιστα, να κάνουν μήνυση στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, Δημήτρης Ινδαρές, και οι δύο γιοι του δέχθηκαν επίθεση από την ΕΛ.ΑΣ.στην ταράτσα της οδού Ματρόζου και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ επειδή αρνήθηκαν την είσοδο αστυνομικών στην οικία τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία της δικηγόρου Αννας Παπαδημητρίου-Τσάτσου, ο άνδρας που ξυλοκοπήθηκε μαζί με τους γιους του στην ταράτσα του σπιτιού του στο Κουκάκι είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές. Οπως κατήγγειλε η σύζυγός του, ο σκηνοθέτης και οι δύο γιοι του έφαγαν ξύλο στην ταράτσα της οδού Ματρόζου, δίπλα από την κατάληψη, και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι τους «χωρίς ένταλμα», όπως ανέφερε η σύζυγός του.

Η δικηγόρος Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου σε ανάρτησή της αναφέρει: «Δυστυχώς, τα επεισόδια στο Κουκάκι έγιναν σε σπίτι φιλικό μου. Με την έφοδο στην παράπλευρη του γνωστού μου σπιτιού κατάληψη και επειδή, όπως δήλωσαν, είχαν διαφύγει δύο καταληψίες, τα κάνανε γυαλιά-καρφιά στους ανθρώπους δίπλα γιορτιάρες μέρες που είναι! Τους πλάκωσαν στο ξύλο στη ταράτσα τους τα δύο τους παιδιά και τον πατέρα και κάνανε λαμπόγιαλο το σπίτι τους! Τι ψάχνετε; Οτιδήποτε παράνομο. Εχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και δεν το ξέρουμε; Τέλος ξυλοδαρμένοι πήγανε στη ΓΑΔΑ από όπου φαντάζομαι θα αφεθούν. Μήπως πρέπει να κρύψουμε τα βιβλία που διαβάζουμε, όλο και κάτι ανατρεπτικό και μαρξιστικό θα βρεθεί. Είναι δυνατόν να τρώς ξύλο απο το πουθενά γιατί ρωτάς τι στο καλό γυρεύουν τα ΜΑΤ στην ιδιοκτησία σου; Τον πατέρα τον βγάλανε σχεδόν γυμνό και δαρμένο, τους είχανε μπρούμιτα στην ταράτσα. Οταν τους πήραν για τη ΓΑΔΑ ούτε τα παπούτσια τους δεν τους άφηναν να πάρουν! Κύριε Χρυσοχοΐδη, μαζέψτε τους, η ευθύνη σας είναι μεγάλη!».

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) αναφέρει: «Παρακολουθούμε σοκαρισμένοι την αδικαιολόγητη και βίαιη σύλληψη του εξαιρετικού συναδέλφου μας και μέλους της ΕΣΠΕΚ, Δημήτρη Ινδαρέ, και της οικογένειάς του. Θα επικοινωνήσουμε για τις όποιες εξελίξεις, προσμένοντας επίσημες ανακοινώσεις και εξηγήσεις».

Μαντάς: «Τα παιδιά ήταν στο σπίτι, όχι στην κατάληψη»

Ο δικηγόρος των συλληφθέντων, Θοδωρής Μαντάς, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τη σύλληψη του πατέρα και των γιων του στην επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι. Όπως δήλωσε: «Έχω έγγραφο όπου πιστοποιεί ως τόπο σύλληψης την οικία των πελατών μου. Τα παιδιά ήταν στο σπίτι, όχι στην κατάληψη» και κατήγγειλε: «Υπήρξε παρεμπόδιση από αστυνομικούς στην επικοινωνία με τους πελάτες μου. Χρειάστηκε παρέμβαση Χρυσοχοΐδη».

Ραγκούσης: Η γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα 

Ανακοίνωση για την επιχείρηση εκκένωσης της Αστυνομίας στο Κουκάκι εξέδωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ασκήθηκε αστυνομική βία στο Κουκάκι, η οποία μάλιστα ήταν αντισυνταγματική, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα».

Ο Γιάννης Ραγκούσης δίνει στη δημοσιότητα και έγγραφο του νοσοκομείου. Ο ίδιος, παράλληλα, μιλά για ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία «προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά περιστατικά». Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο κ. Ραγκούσης ισχυρίζεται ότι υπάρχει στη γνωμάτευση αυτή η περιγραφή την οποία έχει η αστυνομία στα χέρια της.

ΕΛ.ΑΣ.: Χρησιμοποιήσαμε ελαστικές μπάλες σε εκκένωση κατάληψης

Διαψεύδει σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την καταγγελία ότι οι αστυνομικές δυνάμεις τραυμάτισαν γυναίκα με πλαστική σφαίρα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίου. Ωστόσο, η Αστυνομία παραδέχεται για πρώτη φορά ότι σε επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης χρησιμοποιήθηκαν συσκευές τυπου «Manuhrin», οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ).

Αναλυτικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα: είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα, η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων. Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

Δημήτρης ΙνδαρέςαστυνομίαΚουκάκιαστυνομική βίαΓιάννης Ραγκούσης