Ελλάδα|23.12.2019 18:02

Νομοσχέδιο για τις πορείες: «Φρένο» στο κλείσιμο δρόμων και «υπεύθυνος συνάθροισης»

Newsroom

«Υπεύθυνος συνάθροισης» θα υπάρχει στις πορείες και στις συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις γιορτές. Ο «υπεύθυνος συνάθροισης» θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον επικεφαλής αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος θα ορίζεται υπεύθυνος για την πορεία και ο οποίος θα συντάσσει εγγράφως την αιτιολόγηση για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει. Τα δύο αυτά πρόσωπα θα είναι υπεύθυνα, προκειμένου να μη γίνεται «κατάχρηση στην κατάληψη δημόσιου χώρου». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο «υπεύθυνος συνάθροισης» θα έχει ακόμα και αστικές και ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα περιγράφονται στο νομοσχέδιο (κυρίως σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών).

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις, με στόχο να μην κλείνουν επί μακρόν οι δρόμοι, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου επί χρόνια καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν περιπτώσεις πολύωρων διακοπών κυκλοφορίας για ολιγάριθμες συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εκτός δρόμου.

Η ενημέρωση των Αρχών για τις συγκεντρώσεις θα γίνεται τουλάχιστον δύο 24ωρα νωρίτερα, ενώ ανάλογα με τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτή θα αποφασίζεται εάν η συγκέντρωση θα γίνει στο πεζοδρόμιο, εάν θα κλείσει μία λωρίδα του δρόμου, εάν θα κλείσουν δύο λωρίδες (εάν πρόκειται για λεωφόρο) ή εάν θα κλείσει ολόκληρος ο δρόμος.

Η «αναλογικότητα» στην κατάληψη δημόσιου χώρου θεωρείται το «κλειδί» του νομοσχεδίου, προκειμένου να μην περιορίζεται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και ταυτόχρονα να μην ταλαιπωρούνται όσοι κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Η Τροχαία θα λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να μην διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων, όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Όσον αφορά στον  «υπεύθυνο πορείας», στόχος είναι το κράτος να αποδώσει ευθύνες σε περίπτωση που γίνουν επεισόδια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τα Χριστούγεννα και αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, έντονες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις συνδικαλιστών απέναντι στο νομοσχέδιο, καθώς κάνουν λόγο για προσπάθεια περιορισμού δημοκρατικών δικαιωμάτων. 

Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Τα ΜΑΤ θα φέρουν διακριτικά στη στολή τους 

Στο μεταξύ, ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται η υποχρέωση να φέρουν οι άντρες των ΜΑΤ διακριτικά στη στολή τους, εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από το «θόρυβο» που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχαήλ Καραμαλάκης, αναφέρει ότι με πρόσφατη διαταγή «υπενθυμίζεται η πάγια υποχρέωση όλων των αστυνομικών να φέρουν στη στολή τους τα ειδικά διακριτικά, δηλωτικά της ταυτότητάς τους.

Ειδικότερα για τις μονάδες αποκατάστασης τάξης, δηλαδή τους υπηρετούντες στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), προβλέπεται επιπλέον ειδικός αριθμός, ο οποίος αποτυπώνεται στο κράνος τους και αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της διμοιρίας. Η υποχρέωση περί αναγραφής του αριθμού στο κράνος είχε καθιερωθεί με ανάλογη διαταγή το 2010».

Δείτε και το ρεπορτάζ του Open TV:

Διαδηλώσειςπορείεςνομοσχέδιο