Ελλάδα|24.12.2019 15:42

Καιρός: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για «λευκά Χριστούγεννα»

Βασίλης Ιγνατιάδης

Με τα μάτια στραμμένα στον …ουρανό οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων, οι ξενοδόχοι στους χειμερινούς προορισμούς και οι λάτρεις των χειμερινών σπορ αναμένουν την πολυπόθητη χιονόπτωση. Οι προσδοκίες για «λευκά Χριστούγεννα» διαψεύστηκαν και οι ελπίδες επικεντρώνονται στην Πρωτοχρονιά, αλλά και στο Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί ανάμεσα στις γιορτές.

Σχεδόν σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα το χιόνι …αναζητείται ή δεν είναι επαρκές για χιονοδρομία, με την εξαίρεση του Καϊμάκτσαλαν, αλλά και εκεί ο δυνατός αέρας δεν είναι σύμμαχος των επισκεπτών. Πολλές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν για βόλτα και αναψυχή, με την ελπίδα να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ισχυρή χιονόπτωση από την Πέμπτη, που θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για κανονική λειτουργία τους το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως το 25% ως και 30% των εσόδων ενός χιονοδρομικού για ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν εξασφαλίζεται στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Καϊμάκτσαλαν

Στο όρος Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) της Πέλλας το χιόνι ήρθε και φέτος νωρίς. Το χιονοδρομικό άνοιξε από τις 20 Δεκεμβρίου, με όλες τις πίστες ανοιχτές, αλλά κι εδώ ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. «Από την Κυριακή έχει ξεσπάσει ένας δυνατός αέρας. Σήμερα (Τρίτη) έχει χιονοθύελλα. Αν δεν κοπάσει δεν θα χαρεί ο κόσμος το χιόνι τα Χριστούγεννα», είπε στο ethnos.gr ο διευθυντής της εγκατάστασης, Θάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Η πρόγνωση του καιρού μιλάει για καλή χιονόπτωση και βελτίωση των συνθηκών από Τετάρτη προς Πέμπτη. Το Σαββατοκύριακο και την Πρωτοχρονιά θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Στον γειτονικό Άγιο Αθανάσιο, την αποκαλούμενη και «Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας» οι πληρότητες των καταλυμάτων ξεπερνούν το 90% και είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν και τα τελευταία κενά δωμάτια.

Παρνασσός

Στον Παρνασσό το χιόνι δεν είναι επαρκές και λειτουργεί μόνο μια baby πίστα, αλλά το χιονοδρομικό είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες για βόλτα και αναψυχή. «Ο κόσμος θα έρθει για βόλτα για να χαρεί το βουνό και το τοπίο. Παρέχουμε τη μοναδική εμπειρία της πανοραμικής βόλτας με τα πέντε τελεφερίκ. Από τις 28-29 προβλέπεται χιονόπτωση που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τις πίστες», ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του χιονοδρομικού Σωτήρης Γιαννόπουλος.

Βίγλα Πισοδερίου

Ανάλογες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στο Πισοδέρι της Φλώρινας. «Έχει χιονόστρωση, το τοπίο είναι λευκό, έρχεται κόσμος για να το δει και να απολαύσει το τοπίο. Στα γύρω ξενοδοχεία δεν βρίσκει κανείς δωμάτιο ούτε για δείγμα. Την Πρωτοχρονιά θα λειτουργούν και οι πίστες», είπε ο ιδιοκτήτης του χιονοδρομικού και του σαλέ, Τάσος Τόττης.

Βασιλίτσα

Στη Βασιλίτσα Γρεβενών, όσοι ξενοδόχοι δεν έχουν μισθώσει τις μονάδες τους για τη φιλοξενία προσφύγων, έχουν καλές κρατήσεις για τις γιορτές και περιμένουν το χιόνι για να γεμίσουν. «Στις πίστες υπάρχει χιόνι ύψους 5 εκατοστών και σε κάποια σημεία φαίνεται το έδαφος. Χρειάζεται τουλάχιστον 10 εκατοστά, σε ομοιογένεια και με καλή ποιότητα χιονιού, προκειμένου να ανοίξουμε τις πίστες. Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα τεχνητής χιόνωσης», ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος, Δημήτρης Καραγιάννης.

Σέλι

Παρόμοια η εικόνα και στο Σέλι Ημαθίας, όπου οι 11 χιονοδρομικές πίστες περιμένουν το χιόνι για να υποδεχτούν τα πρώτα χιονοπέδιλα. «Ανοίξαμε, το σαλέ λειτουργεί, αλλά δεν έχουμε χιόνι ακόμη δυστυχώς. Παρακολουθούμε τις προβλέψεις της μετεωρολογικής και ελπίζουμε», σημείωσε ο πρόεδρος της εγκατάστασης Γιώργος Μιχαλιός.

Λαϊλιάς Σερρών

Στον Λαϊλιά Σερρών, το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2017, έχει αποκατασταθεί με εθελοντική εργασία των μελών του τοπικού ΕΟΣ και χορηγίες επιχειρήσεων. Ο πρώτος όροφος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες του για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Προς το παρόν θα τους παρέχει καφέ ή κάποιο ζεστό ρόφημα δίπλα στο τζάκι, με θέα το καταπράσινο τοπίο. «Το χιόνι που είχαμε έλιωσε προχθές και σήμερα λίγο το πασπάλισε. Περιμένουμε την πρώτη δυνατή χιονόπτωση για να λειτουργήσουμε πλήρως», είπε ο ταμίας του ΕΟΣ Σερρών, Γρηγόρης Ευθυμιάδης.

Χριστούγενναχιονοδρομικά κέντρατουρισμόςΠρωτοχρονιά