Ελλάδα|25.12.2019 19:15

Τουρκικές παραβιάσεις και εικονική αερομαχία ανήμερα των Χριστουγέννων

Newsroom

Ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων οι Τούρκοι παραβίασαν το ελληνικό FIR. Συγκεκριμένα έξι F-16 προχώρησαν σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δύο παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκε μία εικονική αερομαχία, ενώ δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται ένα μόνο 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση της τουρκικής έκθεσης με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως η Αθήνα δεν θα αφήσει, για μία ακόμα φορά, αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να αποφεύγει να παίζει το «παιχνίδι» των γειτόνων, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει την Τουρκία να... αλωνίζει.  Ηδη το κυβερνητικό επιτελείο, ύστερα κι από τη νέα πρόκληση με τους χάρτες που έβγαλε χθες στο προσκήνιο η Τουρκία, εντείνει τη διπλωματική της αντεπίθεση, γνωρίζοντας πως έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της.

Ασταμάτητες οι παραβιάσεις

Χωρίς τον Δεκέμβριο καταγεγραμμένο, στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι υπερπτήσεις σε ακριτικά νησιά της ελληνικής επικράτειας από τουρκικά αεροσκάφη έχουν αγγίξει τις 100. Και μόνο από αυτό το στοιχείο φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική της έντασης, των ηθελημένων έκνομων ενεργειών.

Το 2018 οι υπερπτήσεις ήταν κατά πολύ λιγότερες, μόλις 47. Το 2017 ο αριθμός πέφτει ακόμη περισσότερο στις 39, ενώ μια χρονιά πριν το 2016 οι υπερπτήσεις ήταν 57. Ακόμη μια χρονιά πιο πίσω το 2015 ήταν μόλις 36. Σε σχέση λοιπόν με τις σχεδόν 100 που αγγίζει φέτος η Τουρκία, φαίνεται ότι επιδιώκουν το κάτι περισσότερο και ψάχνουν τον τρόπο.

Επιπλέον κάθε φορά που Έλληνας Αξιωματούχος έχει βρεθεί στην ακριτική Ελλάδα, βιώνει την τουρκική παραβατικότητα. Την παραμονή των Χριστουγέννων σειρά είχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο Πρώην Α/ ΓΕΣ είχε ζήσει και ως Αρχηγός τις έκνομες συμπεριφορές των γειτόνων και πάλι στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, με υπουργούς, με Αρχηγούς των ΕΔ, με Διοικητές της ΑΣΔΕΝ.

Μητσοτάκης: Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα με κάθε μέσο

«Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα ανταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κάσο στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα. Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι» τόνισε.

FIR Αθηνώντουρκικά F-16