Ελλάδα|02.01.2020 13:43

Σέρρες: Αναρρίχηση στους παγωμένους καταρράκτες του Λαϊλιά (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Ο παγοαναρριχητής Χρόνης Σιούλας μοιάζει να ισορροπεί στο κενό, προσπαθώντας να σκαλώσει με χέρια και πόδια πάνω στην παγωμένη ορθοπλαγιά και να ανέβει ένα βήμα ψηλότερα. Κρεμασμένος με σκοινιά και ασφάλειες, τρυπά τον πάγο με τα «πιολέ», τα ειδικά σκεπάρνια αναρρίχησης που κρατά στα χέρια, και με τις «κραμπόν» τις μεταλλικές παγόβιδες που έχουν προσαρμοστεί στις μπότες.

Με θερμοκρασία -8 βαθμών Κελσίου, η «Ζηνοβία» πάγωσε τον τεχνητό καταρράκτη στον Λαϊλιά Σερρών και σχημάτισε επιβλητικούς κρυστάλλινους σταλακτίτες που κρέμονται σαν γλυπτά στην κάθετη βραχώδη πλαγιά. Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του χρόνου, ο ριψοκίνδυνος αναρριχητής δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει «ποδαρικό» για τη σεζόν στο πρώτο τεχνητό πεδίο παγοαναρρίχησης στην Ελλάδα.

«Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ -1 και -9 βαθμών Κελσίου. Δεν πρέπει να είναι ούτε υψηλότερη από -1, γιατί ο πάγος δεν είναι τόσο συμπαγής ώστε να αντέξει το βάρος του ανθρώπου, ούτε χαμηλότερη από -0 γιατί ο πάγος θρυμματίζεται», εξηγεί στο ethnos.gr ο κ.Σιούλας.

Ο Σερραίος, πρώην πρωταθλητής στα χειμερινά σπορ, είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του τεχνητού πεδίου παγοαναρρίχησης (Ice Park) του Λαϊλιά, που βασίστηκε σε μια πολύ απλή ιδέα, εφαρμοσμένη με επιτυχία στην Αμερική, και πήρε μορφή με μια πολύ μικρή παρέμβαση: Με σωληνώσεις άρδευσης ένα μέρος του νερού φυσικής πηγής της περιοχής εκτρέπεται για λίγες δεκάδες μέτρα ώστε να μπορεί να πέφτει κάθετα από τους κάθετους γρανιτένιους όγκους, ύψους σχεδόν 60 μέτρων και λίγα μέτρα παρακάτω να συναντά πάλι το ίδιο ρέμα, όπου θα πήγαινε χωρίς την εκτροπή.

«Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, ανοίγουμε τις βάνες και στέλνουμε νερό στο βράχο. Καθώς πέφτει παγώνει και δημιουργεί το Ice Park. Είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα», είπε στο ethnos.gr ο ταμίας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών, Γρηγόρης Ευθυμιάδης.

Οι δύο κύριοι παγοκαταρράκτες μήκους 30 μέτρων ο καθένας, με ένα ενδιάμεσο «πατάρι» ξεκούρασης, συνθέτουν μια πίστα παγοαναρρίχησης μέτριας δυσκολίας στο σύνολό της, αλλά και απαιτητική σε πολλά σημεία της. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, παρέχει δυνατότητα αναρρίχησης σε μικτό πεδίο (πάγου και βράχου) όπως αυτές τις μέρες, ή αποκλειστικά πάγου, αργότερα, όταν ο παγωμένος καταρράκτης θα έχει καλύψει εξ ολοκλήρου τον γρανιτένιο όγκο.

To Ιce Park, που κλείνει φέτος 10 χρόνια «ζωής», βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές της Βροντούς, στη θέση «Καλλιθέα» σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά. Η πρόσβαση αυτή την εποχή γίνεται με αυτοκίνητο, ενώ αργότερα, που το βουνό θα καλυφθεί με χιόνι, οι αναρριχητές θα κάνουν πεζοπορία μισής ώρας, αφού σταθμεύσουν στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της παγοαναρρίχησης και των χειμερινών σπορ, όχι μόνο από τις Σέρρες, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και των γειτονικών βαλκανικών κρατών.

ΣέρρεςαναρρίχησηΖηνοβία