Ελλάδα|03.12.2018 17:54

Τι αλλάζει με το ηλεκτρονικό μητρώο πλοίων

Newsroom

Την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Πλοίων («e-Μητρώο Πλοίων»), που δημιούργησαν η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ΑΑΔΕ, παρουσίασαν στις 3 Δεκεμβρίου ο Φώτης Κουβέλης και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, επισημαίνοντας την τεράστια σημασία του έργου.

Κατά την έναρξη ημερίδας στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, επισήμανε ότι με «το «e-Μητρώο Πλοίων» αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και διευκολύνονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Δημόσιο, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών). Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ότι η πλατφόρμα δημιουργήθηκε χωρίς ιδιώτη ανάδοχο, δηλαδή με εργασία αποκλειστικά στελεχών του Δημοσίου.

Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσε η ΓΓΛΛΠΝΕ, μίλησαν ακόμη ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, η συντονίστρια της ομάδας εργασίας «e-Μητρώο Πλοίων», Παναγιώτα Δρέσιου, η γενική διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ, Σοφία Σεχπερίδου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Τι είναι το e-μητρώο πλοίων

Στην ομιλία του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι από τις 15 Νοεμβρίου έχει αρχίσει η μερική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών και ότι ως καταληκτική ημερομηνία για την ολική λειτουργία του έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία θα φαίνεται η πλήρης εικόνα του σκάφους και της εταιρείας που το διαχειρίζεται, όλες οι τυχόν εκκρεμότητές τους σε θέματα που αφορούν στις υπηρεσίες των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Στο ηλεκτρονικό μητρώο θα φαίνεται η κατάσταση του πλοίου, οι ημέρες ναύλωσης, τα χαρακτηριστικά του, τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του, οι μεταβολές του σκάφους, ακόμα και σε πλοιοκτησία ή εφοπλισμό, ασφαλιστήρια και άλλα σημαντικά στοιχεία.

Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο εγγράφονται και τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία με ξένη σημαία. Το Μητρώο αναμένεται να διευκολύνει τους ελέγχους για τυχόν παράνομες ναυλώσεις και για την τήρηση των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη προς τους εργαζόμενους και τις φορολογικές Αρχές.

«Υπάρχει μια διαδικασία εγγραφής του πλοίου στο Μητρώο και στη συνέχεια όλες οι διαδικασίες απλοποιούνται. Άρα, μειώνεται και η γραφειοκρατία. Είναι σαφές ότι υπάρχει και θα διευρυνθεί η διασύνδεση των υπηρεσιών των δύο υπουργείων», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σημείωσε ότι η εφαρμογή αυτή «πραγματικά μας πηγαίνει πολλά βήματα μπροστά».
Όπως είπε, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πλοίων αποτελεί ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα δηλώνονται όλα τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σημαίας άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ ή σημαίας κράτους εκτός Ε.Ε., τα οποία εκναυλώνονται με ολική ναύλωση, καθώς και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.

Η ίδια ανέφερε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ενιαίο και σύγχρονο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των τουριστικών πλοίων, με σκοπό τη χαρτογράφηση των πάσης φύσεων πλοίων που χρησιμοποιούνται για τουρισμό και αναψυχή, τόσο για ιδιωτική χρήση, όσο και για επαγγελματική εκμετάλλευση στο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού.
Επίσης, επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών για τους ιδιοκτήτες και όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, αλλά και η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων για την υποβοήθηση και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Με το Μητρώο Πλοίων γίνεται κι ένα ακόμα βήμα ως προς τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Σύμφωνα με την υφυπουργό, μέχρι σήμερα, ανάλογες διαδικασίες καταγραφής τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών γίνονταν χειρόγραφα, σε διαφορετικές υπηρεσίες πολλών υπουργείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να ενημερωθεί στο σύνολο της πληροφορίας ο κάθε ενδιαφερόμενος.

e-μητρώο πλοίωνΦώτης Κουβέλης