Ελλάδα|03.12.2018 22:31

Ένταση: Αλβανοί κατέστρεψαν μνημείο και κατέβασαν την ελληνική σημαία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, 3 Δεκεμβρίου 2018, στο χωριό Κρανιά στην Αλβανία, όπου κατοικεί μεγάλη μερίδα της ελληνικής μειονότητας. Όπως αναφέρει το himara.gr, ένας Αλβανός κατέστρεψε το μνημείο του Θύμιου Λώλη και κατέβασε την ελληνική σημαία.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr η ελληνική μειονότητα, δύο άτομα με αυτοκίνητα έφτασαν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο ένας από τους δύο κατέβηκε, πλησίασε το μνημείο του Θύμιου Λώλη, προσπάθησε να πάρει μαζί του τη μαρμάρινη πλάκα και να κατεβάσει την ελληνική σημαία. Αμέσως, όμως τον αντιλήφθηκαν κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι άρχισαν να τον κυνηγούν. Ο ίδιος πέταξε κάτω την πλάκα και την ελληνική σημαία και άρχισε να τρέχει. Ο συνεργός του που τον περίμενε στο αυτοκίνητο, έφυγε αμέσως. Ο καταδιωκόμενος από την ελληνική μειονότητα έτρεξε προς τα χωράφια και μέχρι αυτή την ώρα κρύβεται. 

Οι κάτοικοι ειδοποίησαν την αλβανική αστυνομία, η οποία έφτασε στο σημείο με καθυστέρηση, όπως καταγγέλλουν. Πάντως, η αλβανική αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε διάφορα σημεία του δρόμου, προκειμένου να τον εντοπίσει και να τον συλλάβει.

Στο μεταξύ, η ελληνική μειονότητα καταγγέλλει ότι το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, εκπομπή σε γνωστό αλβανικό κανάλι προέβαλε τον Λώλη και τον Σπυρομήλιο ως σφαγείς των Αλβανών. Η μειονότητα εικάζει ότι η εκπομπή αυτή έπαιξε τον ρόλο της ώστε να γίνει το συμβάν αυτό. 

ελληνική σημαίαελληνική μειονότητα