Ελλάδα|21.01.2020 17:48

Γιάννενα: Ο Ελισάφ, ο Μπουτάρης, ο Ράμα και η διπλωματία πόλεων

Τίμος Φακαλής

Με συνταγή… Μπουτάρη και στόχο την εξωστρέφεια επιχειρεί να βάλει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη τα Γιάννενα ο νέος δήμαρχος της ηπειρωτικής πόλης, Μωυσής Ελισάφ. Αν και δεν διαθέτει τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του Γιάννη Μπουτάρη, εντούτοις, αποτελεί και αυτός ξεχωριστή προσωπικότητα από μόνης της, μιας και είναι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της χώρας, ρίχνοντας, μοιραία, τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Χωρίς κομματικές παρωπίδες και νόρμες επιχειρεί να εφαρμόσει στα Γιάννενα το μοντέλο της Διπλωματίας των Πόλεων που ξεκίνησε ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη το 2011, εκμεταλλευόμενος το πλούσιο πολυεθνοτικό και πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης. Ετσι, πέρα από το «όπλο» της οθωμανικής και εβραϊκής κληρονομιάς της πόλης επιχειρεί να έρθει πιο κοντά και με τις όμορες χώρες. Στόχος να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα της περιοχής όπως και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Μωυσής Ελισάφ και Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκαν μάλιστα πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη συζητώντας και τη θεσμική συμμετοχή του δημάρχου Ιωαννίνων στη γενική συνέλευση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. 

Το άνοιγμα των Ιωαννίνων ξεκίνησε από την Κύπρο, όπου ο δήμαρχος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός συνόρων βλέποντας και συζητώντας από κοντά τις δυνατότητες συνεργασίας με τον γενικό γραμματέα τουρισμού και άλλους φορείς της Μεγαλονήσου. Δεύτερη στάση έκανε τον Δεκέμβριο στα Τίρανα- κλείνοντας αφενός το μάτι στους Αλβανούς τουρίστες- και αφ' ετέρου ενδυναμώνοντας τη συνεργασία με τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών οι τουρίστες που έρχονται από την Αλβανία στην Ήπειρο και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του έτους είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα αφήνοντας σημαντικά έσοδα στην περιοχή. Ο κ. Ελισάφ συναντήθηκε δύο φορές με τον δήμαρχο των Τιράνων, Εριόν Βελιάι, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Ο δήμαρχος Τιράνων συνδέεται ιδιαίτερα με τα Γιάννενα, καθώς πέρασε στην περιοχή ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας, φιλοξενούμενος από ανθρώπους που στήριξαν την οικογένειά του. «Αυτές οι προσωπικές ιστορίες είναι που ενώνουν και μπορούν να ενώσουν ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των Τιράνων και των Ιωαννίνων. Οφείλουμε να αυξήσουμε τις καθημερινές, πολιτιστικές, τουριστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές προς όφελος των πόλων και των κατοίκων», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ελισάφ, ο οποίος συνοδεύονταν μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών, Δημήτρη Παπαγεωργίου. Η συζήτηση των δύο δημάρχων επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού και στις δυνατότητες συνδυασμού του παραθαλάσσιου και ορεινού τουρισμού με εξορμήσεις στα αστικά κέντρα και ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων. Ενδεικτικό της ώσμωσης αλλά και της κινητικότητας είναι και η εικαστική έκθεση του Γκρεκ Ράμα, γιου του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Δημήτρης Χατζής» στα Γιάννενα ενάμιση μήνα μετά την επίσκεψη Ελισάφ στα Τίρανα. 

Τελ Αβίβ-Κωνσταντινούπολη


Επόμενος μεγάλος στόχος για τα Γιάννενα η αγορά του Ισραήλ. Ο κ. Ελισάφ θα ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ, παίρνοντας μέρος στη μεγάλη τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 13 Φεβρουαρίου. Και το καρνέ του δημάρχου συνεχίζει να γράφει προορισμούς…. Πριν λίγες μέρες συναντήθηκε ανεπίσημα στη Θεσσαλονίκη με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας Efe Ceylan.

«Αν και δεν βοηθά η συγκυρία, θα προσπαθήσουμε να ανοιχθούμε στην αγορά τόσο της Κωνσταντινούπολης όσο και ολόκληρης της Τουρκίας. Είναι ένας μεγάλος στόχος» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και συνεργάτης του δημάρχου Ιωαννίνων σε θέματα Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας. Άλλωστε όπως συνηθίζει να παρατηρεί κατ ΄ιδίαν και ο κ. Ελισάφ. δεν υπάρχει άλλη ελληνική πόλη μετά την Κομοτηνή και την Ξάνθη που να διαθέτει τέσσερα τζαμιά. Ο Τούρκος πρόξενος δεσμεύτηκε να ενεργοποιήσει τα κανάλια που θα καταστήσουν γνωστά στην Τουρκία τα Γιάννενα και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. «Πρώτος στόχος να εξαντλήσουμε τους προορισμούς οδικού τουρισμού και μετά θα επεκταθούμε σε πιο μακρινούς προορισμούς» πρόσθεσε ο κ. Πέγκας.   

Μπαράζ συναντήσεων 


Χείρα βοηθείας ζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων και από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ντέιβιντ Σαλτιέλ. Οι δυο τους συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η περαιτέρω συντήρηση και ενίσχυση της επισκεψιμότητας της Συναγωγής των Ιωαννίνων. Σειρά σημαντικών συναντήσεων είχε ο δήμαρχος Ιωαννίνων το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και με εκπροσώπους αεροπορικών εταιριών, τουριστικών παραγόντων στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εξωστρέφειας της πόλης και με στόχο αφενός την αύξηση επισκεπτών στην περιοχή και αφετέρου την σύνδεση του αεροδρομίου Ιωαννίνων με νέους προορισμούς. Μεταξύ άλλων ο κ. Ελισάφ είχε εκτενή συνεργασία με την κ. Ειρήνη Σιδηροπούλου επικεφαλής πωλήσεων στη Βόρεια Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες της Aegean και συναντήθηκε με τον επίτιμο Πρόξενο της Ιταλίας και Πρόεδρο του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Χρήστο Σαραντόπουλο (αναφέρθηκε ειδικά η περίπτωση της Ραβένα και οι δυνατότητες για πιθανές αδελφοποιήσεις με πόλεις της Ιταλίας). Σε εξέλιξη τέλος βρίσκονται οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους του ομίλου της Air Serbia (και της Volotea) στη Βόρεια Ελλάδα, για τις προοπτικές σύνδεσης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων με την αγορά της Σερβίας.

Γιάννης ΜπουτάρηςΓιάννεναΣπύρος ΠέγκαςΜωυσής Ελισάφτουρισμός