Ελλάδα|22.01.2020 21:20

Θεσσαλονίκη: «Αγκάθια» κυκλοφοριακό, έλλειψη ασφάλειας, εγκληματικότητα

Ντέπη Χιωτοπούλου

Υποδομές, κυκλοφοριακό, έλλειψη ασφάλειας, εγκληματικότητα είναι τα βασικά «αγκάθια» που ματώνουν τη Θεσσαλονίκη στην καθημερινότητά της, και πάνω σ’ αυτά άδραξε την ευκαιρία σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, να τοποθετηθεί, στο πλαίσιο της ετήσιας κοπής βασιλόπιτας της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

«Νούμερο 1 πρόβλημα της πόλης είναι το κυκλοφοριακό’ το Μετρό πρέπει το 2023 να ολοκληρωθεί’ εάν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, δεν θα τελειώσει ποτέ, και θα πρέπει να επιστρέψουμε 712 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε.» ανέφερε ο κ. Ζέρβας στην γεμάτη αίθουσα από ξενοδόχους, στελέχη και ανθρώπους του τουρισμού, που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της ΕΞΘ.

Οι πρώτες ασπιρίνες

Ενα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι που έθεσε ο κ. Ζέρβας είναι το θέμα του ΟΑΣΘ. «Αυτό το διάστημα δίνονται οι πρώτες ασπιρίνες, τα πρώτα panadol στον ΟΑΣΘ» όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι η συμφωνία που θα υπάρξει με τα ΚΤΕΛ, σε λίγους μήνες με τη μίσθωση μεταχειρισμένων λεωφορείων leasing, θα είναι μια πρόωρη λύση, μέχρι να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο, που είναι η αγορά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων το 2021.

Ασφάλεια και εγκληματικότητα

Η έλλειψη ασφάλειας βρίσκεται στο νούμερο 2  της λίστας με τα «αγκάθια» που έχει αντιμετωπίσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία όπως είπε ο κ. Ζέρβας «δημιουργεί πρώτα πρόβλημα στους κατοίκους της πόλης και στη συνέχεια και στον τουρισμό».

Η δε εγκληματικότητα, η οποία, σε μεγάλο βαθμό όπως είπε ο δήμαρχος οφείλεται απ’ όλον αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην χώρα, «το πρώτο που σκέφτομαι για να λυθεί, είναι η αστυνόμευση. Ωστόσο, ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το θέμα το νομικό» είπε ο κ. Ζέρβας εξηγώντας ότι ενώ κάποιοι συλλαμβάνονται, τους πηγαίνουν στο δικαστήριο, την επόμενη μέρα το δικαστήριο τους αφήνει ελεύθερους, και οι αστυνομικές δυνάμεις τους συλλαμβάνουν και πάλι στο ίδιο σημείο.

«Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως δήμος; Ο δήμος πρέπει να έχει καθαρούς χώρους, φωτισμένους χώρους και πρέπει να έχει καλές χρήσεις, οι οποίες διώχνουν τις κακές χρήσεις. Οπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένες γειτονιές, κακοφωτισμένες, θα είναι σημείο που θα έλκει την παραβατικότητα» ανέφερε ο κ. Ζέρβας συμπληρώνοντας ότι όλα τα παραπάνω μαζί με την καθαριότητα δουλεύονται εντατικά, «και στο τέλος της τετραετίας δεσμεύομαι η πόλη να έχει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στο κομμάτι του τουρισμού και την εξέλιξη της πόλης, λέγοντας ότι επιθυμεί η Θεσσαλονίκη να γίνει λίγο πιο «σέξυ».

μετρόΟΑΣΘΚωνσταντίνος Ζέρβας