Ελλάδα|29.01.2020 13:27

Πόντιοι σε Μαρινάκη: Η ταυτότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτη

Τίμος Φακαλής

Επιστολή διαμαρτυρίας στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας καθώς και νομικές ενέργειες κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι οι πρώτες ενέργειες που  αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης ανοιχτής συνεδρίασης που πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. «Δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω είναι το μήνυμα που στέλνει η ΠΟΠΣ» μετά την κατάπτυστη και ρατσιστική αναφορά σε βάρος του κ. Ιβάν Σαββίδη», όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου. Τα μέλη της ΠΟΠΣ καλούν την ΠΑΕ Ολυμπιακός να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και τις επόμενες μέρες θα ενημερώσουν τα Σωματεία-μέλη τους από την Αμερική ως την Αυστραλία, προκειμένου να συντονίσουν τον τρόπο δράση τους. 

«Η Πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές και όχι μόνον για τον Ιβάν Σαββίδη αλλά και για τον  οποιοδήποτε Έλληνα δηλώνουν μια ρατσιστική νοοτροπία». Αναταραχή, θυμός και αγανάκτηση επικρατεί στους κόλπους του Ποντιακού Ελληνισμού ενώ η κυρία Σαχινίδου ζήτησε επιτακτικά να πάψουν επιτέλους να αποκαλούν Ρώσο έναν Έλληνα ποντιακής καταγωγής όπως είναι ο κ. Ιβάν Σαββίδης. «Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να με χαρακτηρίζουν εμένα ως Ρωσίδα; Είμαι Ελληνίδα και την ταυτότητά μου και την εθνική μου συνείδηση δεν την διαπραγματεύομαι. Αυτό δεν γίνεται με κανένα τρόπο», δήλωσε η κυρία Σαχινίδου, προσθέτοντας ότι «όπως παλιότερα έλεγαν τους προγόνούς μας τουρκόσπορους, έτσι και σήμερα ακούμε τις ίδιες φράσεις για όσους έχουν έρθει από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Να μας πουν τι εννοούν, αν δεν κάναμε καλή μετάφραση. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η Πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της». 

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, η πρόεδρος του Συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης, Βικτωρία Σαββίδου, έκανε λόγο από την πλευρά της για αήθη πόλεμο από την πλευρά Μαρινάκη, ο οποίος πρέπει να σταματήσει. «Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας μαικήνας και εμείς προσπαθούμε να πούμε τι; Θα τρίζουν τα κόκαλα του παππού και της γιαγιάς μου. Εδώ δεν έχει θέση ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε ο Ολυμπιακός. Εδώ μιλούν οι Πόντιοι. Από πού και ως πού είναι Ρώσος ο Ιβάν Σαββίδης; Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους ύβρεις. Αυτό που εισπράττει ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι σαν να το εισπράττουμε όλοι οι Έλληνες» κατέληξε.

Πώς θα ένοιωθαν άραγε ο Καποδίστριας κι ο Υψηλάντης εάν τους αποκαλούσαμε Ρώσους;

Θέση για το θέμα που προέκυψε με την επαίσχυντη δήλωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που θίγει την ταυτότητα όλων των Ποντίων πήρε κι ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Κωνσταντινίδης.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ επισημαίνει στη δήλωσή του: «Ο κ. Σαββίδης είναι Ελληνας ομογενής, ποντιακής καταγωγής από την Σάντα της Γεωργίας. Ο χαρακτηρισμός του ως  Ρώσου, αφήνει προσβλητικά υπονοούμενα και θίγει τις βαθιές ελληνικές του ρίζες μαζί με τις ρίζες χιλιάδων ομογενών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αυτήν την καταγωγή την υπερασπίστηκε έμπρακτα με την στήριξη της έδρας ποντιακών σπουδών του ΑΠΘ και την έδρα ελληνικών σπουδών στο Ροστόφ της Ρωσίας. Η πλούσια επιχειρηματική και κοινωνική του προσφορά στην πατρίδα μας διαστρεβλώνεται. Ως παιδί μεταναστών, ποντιακής καταγωγής επίσης, που μεγάλωσα και έζησα στο εξωτερικό προσβάλλομαι, γιατί η καρδιά δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά ελληνικά. Πώς θα ένοιωθαν άραγε ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Δημήτριος Υψηλάντης εάν τους αποκαλούσαμε Ρώσους; Τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί δεν συντελούν στην εθνική ομοψυχία και ενότητα που πρέπει να επιδείξουμε  ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Αντί να επιβραβεύουμε την θετική προσφορά και δραστηριότητα επιδιδόμαστε και πάλι στο αγαπημένο μας ελληνικό σπορ του διχασμού. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι Ελληνες σε όλα τα σημεία του κόσμου»

Ιβάν ΣαββίδηςΠόντιοιΒαγγέλης Μαρινάκης