Ελλάδα|27.01.2020 20:06

Κοροναϊός: Πρώτος νεκρός στο Πεκίνο - Σε κατάσταση συναγερμού οι ελληνικές αρχές

Newsroom

Την ώρα που ο κοροναϊός επελαύνει στην Κίνα ασταμάτητος, με τον πρώτο νεκρό στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, που αριθμεί 22 εκατομμύρια κατοίκους, να προκαλεί τρόμο, στην Ελλάδα λαμβάνονται μέτρα αποτροπής για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά επικίνδυνης νόσου.

Στο Πεκίνο, όπως ανέφερε η κινεζική τηλεόραση, βρήκε τον θάνατο ένας 50χρονος, ο οποίος είχε μεταβεί στην πόλη Βουχάν, όπου ξέσπασε ο ιός, και είχε νοσήσει. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue, αναστέλλονται όλες τις οργανωμένες εκδρομές από τη Χώρα του Δράκου, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Στη συνάντηση, που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση για τον νέο κοροναϊό, συμμετείχαν επίσης η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Έλενα Μαλτέζου, η επιστημονική συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας Αγγελική Δρελιώζη, εκ μέρους της κινεζικής πρεσβείας ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων και ΜΜΕ Chen Wendi, καθώς και ο πρώτος γραμματέας για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Zhao Xiangdong.

Κατά τη διάρκειά της, η πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα για τον έλεγχο της επιδημίας.

Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία για τα μέτρα πρόληψης που ήδη έχουν λάβει οι ελληνικές υγειονομικές αρχές τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρχει σύνδεσμος συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας-ΕΟΔΥ και κινεζικής πρεσβείας. 

Βασίλης Κικίλιας: Θα εντοπίσουμε τον κοροναϊό πριν μπει στη χώρα

«Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα "πιστόλια". Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιαςμιλώντας στο OPEN, αλλά παραδέχθηκε ότι «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό»

Για το θέμα της γρίπης, είπε ότι στη χώρα μας πέρυσι εμβολιάστηκαν 2.050.000 πολίτες και φέτος έχουν ήδη εμβολιαστεί 3.100.000.  «Έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας άκουσαν και εμβολιάστηκαν. Και αυτό έχει χτίσει ένα τοίχος ανοσίας για την κοινή γρίπη. Σήμερα υπάρχουν 140.000 εμβόλια στον ΕΟΦ αν χρειαστεί, παρότι έχει περάσει η εμβολιαστική περίοδος, να διατεθούν» τόνισε και αναφέρθηκε και στις 38 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν ήδη περάσει στο ΕΚΑΒ που ελέγχει κάθε μέρα τη διάθεση τους.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων ο Β. Κικίλιας είπε ότι κάποιοι μιλούν για 400 φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ, τα φάρμακα αυτά είναι 27.  Όπως ανέφερε, ζήτησε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταγράψει με όλους τους Συλλόγους ανά τη χώρα τι ελλείψεις υπάρχουν στα φαρμακεία. Να ελέγξει και τα φαρμακεία, σε συνδυασμό με τα φάρμακα τα οποία είναι στοκαρισμένα ή όχι στις φαρμακαποθήκες και τι κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. 

Ετοιμο το ΕΚΑΒ για κάθε ενδεχόμενο

Από την άλλη, το ΕΚΑΒ είναι ήδη έτοιμο για την περίπτωση που υπάρξει και στην Ελλάδα κάποιο ύποπτο κρούσμα κοροναϊού. Η κάμερα του OPEN TV έδειξε τις στολές που θα φοράνε οι διασώστες για αυτά τα έκτακτα περιστατικά. Η συγκεκριμένη στολή είναι από συνθετικό υλικό ώστε να μην μπορεί να τη διαπεράσει ο ιός. Παράλληλα, συνοδεύεται τόσο από γάντια και κουκούλα όσο και από γυαλιά.  

Ο γενικός γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Αλέξης Κιτσόπουλος, μίλησε στην κάμερα του OPEN TV, λέγοντας πως όλοι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να διαχειριστούν την όποια κατάσταση προκύψει. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι αρμόδιοι κλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε δύο ύποπτα περιστατικά, τα οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν σχετίζονταν με τον νέο κοροναϊό.

Βασίλης ΚικίλιαςΚορονοϊόςΕλλάδαΚίναΠεκίνο