Ελλάδα|05.02.2020 19:30

Πρόκληση ή θαλασσοταραχή; Το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Newsroom

Στα 128 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 292 από το ανατολικό άκρο της Κρήτης παραμένει το «Ορουτς Ρέις», ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, σε διεθνή ύδατα. Στις 06:40 το σεισμογραφικό πέρασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τότε σήμανε συναγερμός στο ελληνικό επιτελείο. Σημειώνεται ότι το σεισμογραφικό βρέθηκε ανήμερα της επετείου για τα Ιμια.

Το «Ορουτς Ρέις» πλέει με τα ηχοβολητικά καλώδια των ερευνών ποντισμένα στη θάλασσα, όμως η ταχύτητά του και ο καιρός είναι στοιχεία που δείχνουν ότι δεν πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο τουρκικό σεισμογραφικό και διά ασυρμάτου ενημερώνει τον καπετάνιο του τουρκικού πλοίου πως βρίσκεται παρανόμως εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ανώτατες πηγές ανέφεραν στο hellasjournal ότι πιθανό το ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία να έχει βρεθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτές τις ώρες στο σημείο που βρισκόταν παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, κάνοντας σεισμικές έρευνες στο οικόπεδο 4.

Η σύμπτωση, πάντως, είναι ότι και το 2018 ξανά η φρεγατα «Νικηφόρος Φωκάς» είχε κληθεί να απομακρύνει το ερευνητικό «Barbaros» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα όταν τότε ηθελημένα προκάλεσε την ελληνική δυναμική αντίδραση.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ το «Ορουτς Ρέις» δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Το ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι το τουρκικό σεισμογραφικό κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΘΑ για κάθε ενδεχόμενο.

Το ερευνητικό σκάφος «Ορουτς Ρέις» εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν και αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως αποχώρησε. ίδιες πληροφορίες δεν έχει ρίξει καλώδια στον θαλάσσιο χώρο, αλλά έχει κατεβάσει δυο «βοηθητικές» βάρκες. Τόσο το ελληνικό υπουργείο Άμυνας όσο και το Εξωτερικών βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ οι κινήσεις του σκάφους και ο σκοπός του δεν είναι ξεκάθαρος καθώς το γεγονός ότι έχει ρίξει καλώδια δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες, αλλά ίσως πρόκειται για προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας με σκοπό να προκαλέσει ένταση ή να δοκιμάσει την ελληνική αντίδραση. 

Πολεμικό Ναυτικόκρίση στη ΜεσόγειοΤουρκίαΑιγαίοΟρούτς Ρέιςυφαλοκρηπίδα