Ελλάδα|05.02.2020 23:50

Δελφινάριο έγινε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Άρης Χατζηγεωργίου

Δελφινάριο έγινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής... Ακτιβιστές ντυμένοι δελφίνια ήρθαν να στηρίξουν την συζήτηση που αιτήθηκε η παράταξη «Οικολογική Συμμαχία» προκειμένου να επιβληθεί πρόστιμο στο «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» το οποίο συνεχίζει να διαφημίζει θεάματα με τα αξιολάτρευτα θηλαστικά αν και απαγορεύονται από το νόμο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Οικολογικής Συμμαχίας Γ.Δημητρίου, οι κάθε είδους παραστάσεις με συμμετοχή ζώων έχουν απαγορευθεί με τον νόμο 4039 του 2012, με μόνη και ρητή εξαίρεση την ιππική δεξιοτεχνία και τα ιππικά αθλήματα. Ο ίδιος ήταν μέλος ομάδας που κατήγγειλε το 2017 ότι οργανώνονται θεάματα με δελφίνια: «Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πήγαν ως πελάτες, πλήρωσαν εισιτήριο, βιντεοσκόπησαν την παράσταση και κάλεσαν σε απολογία την διοίκηση του πάρκου» πρόσθεσε ο κ.Δημητρίου ενώ την ίδια ώρα οι έξι ακτιβιστές ντυμένοι δελφίνια περιφέρονταν στην αίθουσα ανάμεσα στους περιφερειακούς συμβούλους κρατώντας πανώ με αναφορές στα βασανιστήρια και τις κακές συνθήκες που βιώνουν τα συγκεκριμένα ζώα στην αιχμαλωσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως είπε ο κ.Δημητρίου, επιβλήθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ με την υπογραφή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκη και Σ.Φάμελλου, αφού προηγουμένως:

  • Η ίδια η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» αποκαλούσε «παράσταση» το θέαμα με τα δελφίνια του «Δελφινάριου» πριν να τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4039/2012, όπως φαίνεται από τα εισιτήρια που εξέδιδε πριν από το 2012.
  • To 2013 o Δήμος Σπάτων είχε διαπιστώσει την «διεξαγωγή παραστάσεων με δελφίνια ενώπιον του κοινού», όπως φαίνεται από το 18325/3-6-2013 έγγραφό του Δήμου προς το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
  • Με την «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» 392/3-11-2017 το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, βεβαίωσε την παραβίαση των όρων της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» μετά από αυτοψία 4 επιθεωρητών περιβάλλοντος. Το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, για τα επιβαλλόμενα από τον νόμο.

Όμως, παρά την κοινοποίηση της υπουργικής απόφασης και παρά την διαπίστωση της παράβασης του νόμου και από μέρους της, η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα ούτε στην επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου - 70.000 ευρώ κατ’ελάχιστο σύμφωνα με τον κ.Δημητρίου – ούτε στην αναστολή ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».

Ο κ.Δημητρίου αναρωτήθηκε πού οφείλεται αυτή η απροθυμία της Περιφέρειας να επιβάλει τις δικές της κυρώσεις την στιγμή που η επιχείρηση πλήρωσε ήδη την πρώτη δόση του προστίμου που επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως έχει πληροφορηθεί.

Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, πάντως, δεν εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την επιβολή των δικών της κυρώσεων. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Θεοδωρόπουλος είπε πως ο νόμος είναι σκληρός αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ενώ ο Γ.Δημητρίου δήλωσε πως εάν δεν συμβεί αυτό σε δέκα μέρες, θα επανέλθει.

Αττικό Ζωολογικό ΠάρκοΠεριφερειακό ΣυμβούλιοΠεριφέρεια Αττικής