Ελλάδα|25.10.2018 18:04

Σιθωνία: Διέξοδο από τη θάλασσα αν χρειαστεί, δείχνουν οι Αρχές

Τίμος Φακαλής

Να κηρυχθεί η Σιθωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμος για την ταχύτερη αντιμετώπιση των πληγών που προκαλεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η φωτιά που καίει στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής κοντά στον οικισμό της Σάρτης, λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε ταχύτατα. Την ίδια ώρα οι φορείς παραμένουν σε ετοιμότητα για εκκένωση της περιοχής αν απαιτηθεί. 

Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Νωρίς το απόγευμα, το πύρινο μέτωπο αναπτύσσεται πάνω από το υδραγωγείο, στις παρυφές της Σάρτης. Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Από νωρίς το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που κατά διαστήματα έπνεαν έως και 7 μποφόρ. Πλέον οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν εκ νέου, φθάνουν τώρα τους 148 πυροσβέστες, τα 59 οχήματα και τα 73 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου ρίψεις νερού θα κάνουν και τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Αυτά αποφάσισε μεταξύ άλλων το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι στο Κοινοτικό Κατάστημα της Σάρτης, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, της Δημοτικής Αρχής της Σιθωνίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ και εθελοντών. 

Εντολή για προληπτική εκκένωση

Γύρω στις 8.00 το πρωί δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στην περιοχή της Σάρτης και περίπου 20  άτομα – κυρίως τουρίστες - μεταφέρθηκαν στο χωριό.

Η φωτιά, από τα ξημερώματα κατακαίει δύσβατη ορεινή έκταση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

Κλειστή παραμένει η Επαρχιακή Οδός Βουρβουρού – Συκιάς, ενώ η Αστυνομία με ανακοίνωσή της συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν τη μετακίνηση στην επίμαχη περιοχή, για τη διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης, ενώ το Λιμενικό βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει δια θαλάσσης, σε περίπτωση που αποφασιστεί εκκένωση της περιοχή.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ενισχύονται από το πρωί οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με σκοπό να περιορίσουν το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η πυρκαγιά, που κατακαίει πυκνή πευκόφυτη περιοχή, εκδηλώθηκε στις 5.40 το πρωί και ενώ έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως και ο δήμος Σιθωνίας, έχουν επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή μηχανήματα, τα οποία επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη. «Έρχονται συνέχεια μηχανήματα. Εδώ στη Χαλκιδική οι αποστάσεις είναι μεγάλες, έχουν ήδη έχουν εξαπλωθεί για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών» εξήγησε.

Η κυρία Συρδάρη επεσήμανε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ότι «επειδή η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη μέσα σε χαράδρα, δεν υπάρχει ανησυχία προς το παρόν». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η φωτιά να οριοθετηθεί πριν πέσει το σκοτάδι. «Νυχτώνει και νωρίς και πρέπει να έχει τεθεί υπό έλεγχο πριν σκοτεινιάσει» πρόσθεσε.

φωτιάΧαλκιδικήπυροσβεστική