Ελλάδα|11.02.2020 14:16

Λέσβος: Ιδιότυπος «εμφύλιος» μεταξύ των δύο δημάρχων για την επίταξη

Βασίλης Ιγνατιάδης

Χωρισμένη στα δύο είναι η Λέσβος, με τους δημάρχους των δύο δήμων να δίνουν «μάχες χαρακωμάτων» μεταξύ τους, με φόντο τις εξελίξεις το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Η κυβερνητική απόφαση για την δημιουργία νέας δομής στη θέση Καράβα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η οποία θα αντικαταστήσει τη Μόρια που βρίσκεται στον Δήμο Μυτιλήνης, αποτέλεσε την αφορμή για ένα νέο κύκλο επεισοδίων στον ιδιότυπο τοπικό εμφύλιο που έχει διχάσει το νησί.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επίταξης της περιοχής όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η νέα δομή, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, καταγγέλλοντάς τον ευθέως για προδοσία. Αιτία αποτέλεσε η άρνησή του να καταγγείλει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση για το θέμα.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρης Βέρρος, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο

Με μια σειρά από «δηλητηριώδεις» αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ.Βέρρος κάνει λόγο για «τριάντα αργύρια» που ετοιμάζεται να εισπράξει κάποιος -υπονοώντας σαφώς τον δήμαρχο Μυτιλήνης- ενώ διατυπώνει και άλλου είδους αιχμές ενανίον του.

«Αλήθεια, τι θα τα κάνει, έχω απορία. Μα δεν θα μπορεί ούτε καν να τα απορροφήσει. Ξέρετε, χρειάζεται μια κάποια ικανότητα ακόμα και γι΄ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του, στην οποία προέβλεψε πως προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση αυτοδιοικητικών από τα νησιά με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα θα αναβληθεί.

Λίγα λεπτά μετά επανήλθε, κάνοντας γνωστό πως η συγκεκριμένη σύσκεψη ακυρώθηκε επίσημα, σχολιάζοντας πως «τα αργύρια προς το παρόν θα παραμείνουν αδιάθετα» και πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης πρόκειται να επισκεφθεί τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί συνέχεια σε μια κόντρα που μαίνεται εδώ και μήνες.

Τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης είχε καταγγείλει τον ομόλογό του της Δυτικής Λέσβου, επειδή στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης για το μεταναστευτικό και απαντώντας σε ερώτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, είχε προτείνει την παραμονή της δομής της Μόριας και η μετατροπή της σε κλειστό κέντρο, αντί δημιουργίας νέας δομής.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης

«Μια δομή μπορεί να υπάρξει στη Λέσβο και η άποψή μου ότι εφόσον η Μόρια υπάρχει και λειτουργεί, αν τη φτιάξετε σωστά θα τελειώσει η ιστορία», είχε πει τότε ο κ.Βέρρος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Στρατή Κύτελη. Ανταπαντώντας στην αντίδραση του δημάρχου Μυτιλήνης, μάλιστα, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου εξέφρασε την απορία του για την επίπληξη, καθώς η τοποθέτησή του για παραμονή της Μόριας συμπίπτει με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης κατά της δημιουργίας νέας δομής!

Αυτή την ίδια απόφαση ανέσυρε και χθες, Δευτέρα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης στη διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρά το αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο ψήφισμα την καταδίκη της επίταξης, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. μάλιστα να δηλώνει πως πρόκειται για μια πράξη συμβατή με το Σύνταγμα.

«Το τριώδιο άνοιξε, αλλά οι μάσκες πέφτουν», σχολίασε σε μια οργισμένη δήλωσή του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, καταγγέλλοντας προδοσία.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στo «nisi.gr» λίγες μέρες αργότερα, υποστήριξε πως ο δήμαρχος Μυτιλήνης και ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σε κρυφή συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» είχαν έρθει σε συμφωνία για παραμονή της Μόριας με άμεση αποσυμφόρηση, κλείσιμο του Καρά Τεπέ και «δώρο» νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στη θέση της δημοτικής δομής.

Πρώην δήμαρχος Λέσβου στο ethnos.gr: Λυπηρά συμπτώματα

Ο μέχρι πρότινος ενιαίος δήμος Λέσβου «έσπασε» στα δύο με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης το Μάρτιο του 2019.

Μιλώνας στο ethnos.gr ο πρώην δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε πως οι σημερινές εξελίξεις δικαιώνουν την πρότασή του για μητροπολιτικό δήμο. «Θα μπορούσε να υπάρχει διαίρεση σε μικρότερους για ζητήματα καθημερινότητας, αλλά η διοίκηση έπρεπε να γίνεται κεντρικά», είπε ο Γαληνός, ο οποίος παρακολουθεί απογοητευμένος την κόντρα των δύο διαδόχων του. Ο σημερινός δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ήταν αντιδήμαρχός του, ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης υπήρξε αντιπεριφερειάρχης.

«Η διαμάχη μεταξύ τους πηγάζει από την ανάγκη να εξυπηρετήσει ο καθένας τους προσωπικό πολιτικό όφελος. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ασχολούνται με την ουσία, η οποία είναι πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι στην πραγματικότητα ανεφάρμοστο. Μιλούν για μια δομή των 5.000 plus, όπου το plus το ερμηνεύουν ως 7.000 μάξιμουμ, και κλείσιμο των υπόλοιπων. Ενώ ξέρουν ότι διαμένουν στις δομές 30.000. Αυτό έπρεπε να βλέπουν», τόνισε ο κ.Γαληνός.

πρόσφυγεςμετανάστεςΛέσβοςΜόριακέντρα φιλοξενίας προσφύγων