Ελλάδα|12.02.2020 20:36

Επίταξη εκτάσεων: «Πολεμικό κλίμα» στα νησιά για τα κλειστά κέντρα προσφύγων

Newsroom

Η επίταξη εκτάσεων για το Προσφυγικό αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου και οι αντιδράσεις γιγαντώνονται, ενώ το κλίμα γίνεται «πολεμικό». Ο Κώστας Μουτζούρης, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Open Tv «δεν θέλουμε καθυστέρηση στην επίταξη εκτάσεων, θέλουμε ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης για το Προσφυγικό».

Ταυτόχρονα, γίνεται σαφές ότι από αυτή την Περιφέρεια διακόπτουν τον διάλογο με την κυβέρνηση κι ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Στο ίδιο μήκος κύματος δήμοι και Περιφέρειες αυτών των νησιών. «Καμία επαφή με την κυβέρνηση μέχρι να πάρει πίσω τη λέξη ‘’επίταξη’’, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις» σημειώνουν σε κάθε τόνο.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Μανταμάδο της Λέσβου οι κάτοικοι ετοιμάζουν περιφρούρηση και άλλες δυναμικές δράσεις – μηχανήματα του δήμου είναι έτοιμα να κλείσουν τον δρόμο. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τονίζει ότι «θέλουν να φορτώσουν το Μεταναστευτικό μόνο στα νησιά».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υπογράμμισε στο Open Tv ότι «αποτελεί κίνδυνο η μουσουλμανική θρησκεία των μεταναστών. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια τάση να εξαπλώνονται παντού». Αντίστοιχα, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς των νησιών αναμένεται να προχωρήσουν και σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για το ζήτημα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Από την 1η Ιανουαρίου έχουν γίνει 1.891 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, και, συνολικά, έχουν μεταφερθεί περίπου 24.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα από τον Ιούλιο έως σήμερα.   

αντιδράσειςνησιάεπίταξη εκτάσεωνπροσφυγικό