Ελλάδα|28.02.2020 18:50

Κοροναϊός: Κλειστά 8 σχολεία στην Αττική - Θα απολυμανθούν για προληπτικούς λόγους

Newsroom

Aυξάνονται τα σχολεία, που κλείνουν για προληπτικούς λόγους υπο το φόβο μετάδοσης του κοροναϊού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν οτι τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας αποφάσισαν να κλείσουν 8 σχολεία σε Περιστέρι, Χαιδάρι και Γλυφάδα.

Όπως προκύπτει και απο μαρτυρίες εκπαιδευτικών με απόφαση των υπουργείων θα μείνουν κλειστά προκειμένου να απολυμανθούν το 4ο Λύκειο Χαιδαρίου και το 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου . Επίσης το 11ο λύκειο Περιστερίου, το 1ο Πειραματικό λύκειο Αθηνών , το 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας , το 1ο Λύκειο Γλυφάδας , το 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου και το 5ο Δημοτικό Περιστερίου .

Κλειστά παραμένουν και τρία ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με προσβληθέντα από κοροναϊό. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για τα σχολεία:

  1. Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Αθηνών
  2. Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού
  3. Nηπιαγωγείο "I. M. KAPPAΣ",

Το ίδιο ισχύει και για το 105ο δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,καθώς μαθητής του σχολείου βρέθηκε θετικός στον ιό.

Τέταρτο κρούσμα στην Ελλάδα

Το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα, το οποίο εντοπίζεται στην Αθήνα γνωστοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (28/2). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Νοσοκομείο Αττικόν. Για το περιστατικό, το οποίο διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση εντός της ημέρας.

Τα τρία άτομα, τα οποία βρέθηκαν θετικά σε λοίμωξη από τον νέο κορωναϊό (Covid-19), εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σε καλή κατάσταση.
Πρόκειται για την 38χρονη επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη και το 10χρονο παιδί της, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και την 40χρονη υπάλληλο τραπέζης που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Κλειστό το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον  επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Τσιόδρα, η ιχνηλάτηση των επαφών από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γίνεται κυρίως σε επαφές υψηλού κινδύνου. Δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από έναν ασθενή σε χώρους όπου παρέμεινε πάνω από 15 λεπτά. Παρόλα αυτά, για προληπτικούς λόγους, έλεγχος γίνεται και σε ανθρώπους που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με τον ασθενή αλλά όχι σε απόσταση που να τους κατατάσσει στις επαφές υψηλού κινδύνου. Οι τελευταίες πρέπει να περιορίζονται και να παρακολουθούνται.

Οι δημόσιες δομές περίθαλψης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Εν τω μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει τελικά για 14 ημέρες το 105ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, το σχολείο όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης που νόσησε πρώτη στην Ελλάδα από τον κοροναϊό.

Αρνητικά 107 δείγματα στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, αρνητικά για κοροναϊό είναι τα αποτελέσματα όσων ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη και τον γιο της που νοσούν από τον ιό και νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ. Συνολικά τα εργαστήρια μικροβιολογίας του ΑΠΘσύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr,  έχουν εξετάσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής 107 δείγματα τα οποία όλα έχουν βγει όλα αρνητικά. 

Τα τρία άτομα, τα οποία βρέθηκαν θετικά σε λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό (Covid-19), εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για την 38χρονη επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη και το 10χρονο παιδί της, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και την 40χρονη υπάλληλο τραπέζης που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Σε αναμονή για νέα κρούσματα είναι όλες οι υγειονομικές αρχές αφού επιδιώκουν να εντοπίσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα νέα περιστατικά κοροναϊού που μπορεί να έχουν έρθει στην χώρα μας. Άλλωστε θεωρείται βέβαιον ότι έχουν μολυνθεί κι άλλα άτομα του περιβάλλοντος των πρώτων τεσσάρων κρουσμάτων που έχουν επισήμως καταγραφεί.

Κορονοϊόςυπουργείο Παιδείαςυπουργείο Υγείας