Ελλάδα|09.03.2020 16:38

«Κόλαση» οι δρόμοι στην Αθήνα λόγω βροχής και κοροναϊού - 20% κάτω η κίνηση στο Μετρό

Μαρία Λιλιοπούλου

Κολημμένοι στο τιμόνι έμειναν σήμερα το πρωί για ώρες χιλιάδες Αθηναίοι καθώς βροχή και ...κοροναϊός δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο οδήγησε σε ουρές χιλιομέτρων σε βασικές οδικές αρτηρίες. Η βροχόπτωση σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα που έχουν ήδη πολλοί Αθηναίοι να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανάγκασε πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας να κινηθούν με τα αυτοκίνητά τους.

Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στο ...κόκκινο μεγάλα τμήματα οδικών αρτηριών της Αθήνας μεταξύ των οποίων οι λεωφόροι Μεσογείων στην κάθοδο από Αγία Παρασκευή ως Εθνική Αμυνα, Κηφισίας στην κάθοδο από την Αττική οδό ως το Γηροκομείο Αθηνών και στην άνοδο, στο ύψος του Φάρου, μεγάλα τμήματα της της Ηλιουπόλεως, της Ποσειδώνος, της Συγγρού, της Βασιλέως Κωνσταντίνου, της Αλεξάνδρας και της Θηβών, ενώ σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο δέχτηκαν η Αττική Οδός στο ρεύμα προς Ελευσίνα (Μεταμόρφωση) και η Εθνική Οδός από το Χαιδάρι έως τον Ασπρόπυργο.

Εκτός της βροχής, ο αυξανόμενος αριθμός των ΙΧ στους δρόμους, όπως επισημαίνουν πηγές των εργαζομένων και των διοικήσεων των συγκοινωνιακών εταιριών, αποδίδεται και στο γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες χρησιμοποιούν πλέον συχνότερα το δικό τους μέσο μεταφοράς καθώς παρά τα μέτρα απολύμανσης που έχουν ήδη ληφθεί από τον ΟΑΣΑ, αποφεύγουν τη συχνή χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όσο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και στη χώρα μας.

Εκτιμάται ότι ήδη η επιβατική κίνηση στο μετρό έχει μειωθεί σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 20%, ενώ και στα επίγεια μέσα (λεωφορεία και τρόλεϊ) έχουν περιοριστεί οι άσκοπες μετακινήσεις που δεν αφορούν διαδρομές από και προς τη δουλειά, όπως καταδεικνύεται από τη χαμηλότερη πληρότητα των λεωφορείων στις ώρες μη αιχμής.

Αύξηση δρομολογίων 

Από την πλευρά του το υπουργείο Μεταφορών διαβεβαιώνει ότι έχουν ήδη ληφθεί αυξημένα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοιού σε όλα τα Μέσα: «Ήδη γίνονται εντατικές προσπάθειες στο τέλος κάθε βάρδιας να γίνονται απολυμάνσεις. Παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σε σημερινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι εφόσον χρειαστεί, το υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει ζήτημα περιορισμού σε λεωφορεία, μετρό, κλπ είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σχολιάζοντας μάλιστα το αίτημα της αντιπολίτευσης για περισσότερα λεωφορεία ώστε να πραγματοποιούνται περισσότερα δρομολόγια με μικρότερο συνωστισμό, σημείωσε πως «η αντιπολίτευση θα ήταν καλό να μας είχε αφήσει όχι 850 λεωφορεία, που βρήκαμε, αλλά 1.600 που είχαμε αφήσει το 2014, για να κάνουμε περισσότερες διαδρομές». Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «γίνεται ενημέρωση καθημερινά στο επιβατικό κοινό» υπογραμμίζοντας πως «είμαστε από πάνω και παρακολουθούμε τα ζητήματα».

Ειδικά πρωτόκολλα

Ετοιμότητα υπάρχει, σύμφωνα με το υπουργείο και για την περίπτωση που διαγνωστεί εργαζόμενος που να έχει προσβληθεί από τον ιό καθώς τότε θα ενεργοποιηθούν ειδικά πρωτόκολλα και διαδικασίες χωρίς να χρειαστεί να κλείσει κάποιο αμαξοστάσιο.

Ο υπουργός Μεταφορών συνέστησε ψυχραιμία και εφαρμογή της κοινής λογικής: «Εάν κάποιος νιώθει ότι έχει συμπτώματα μιας ίωσης, καλό είναι να μη χρησιμοποιήσει ούτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως δε θα πήγαινε και σε ένα χώρο με συνωστισμό».

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τα μέσα σταθερής τροχιάς, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, όλοι οι σταθμοί του δικτύου καθαρίζονται επιμελώς από συνεργεία καθαρισμού με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα, ενώ δίνεται έμφαση για περισσότερο επιμελημένη καθαριότητα των σημείων με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ.).

Συγκεκριμένα βάσει των έκτακτων μέτρων προφύλαξης:

  • Οι συρμοί μετά το τέλος της βάρδιας και την απόσυρσή τους στα αμαξοστάσια καθαρίζονται και απολυμαίνονται με τα προβλεπόμενα προϊόντα, ενώ επίσης δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, πόρτες, κάθετες μπάρες κλπ.)
  • Σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3, στα αμαξοστάσια καθώς και στα Κέντρα Ελέγχου και των τριών μέσων της ΣΤΑΣΥ έχουν ήδη αποσταλεί επαρκείς ποσότητες αντισηπτικού υγρού και απολυμαντικών μέσων προς χρήση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.
  • Εχουν αποσταλεί σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενημερωτικά σημειώματα των ιατρών εργασίας με οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας  για τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊό.
  • Σε  όλες τις οθόνες των συρμών και των σταθμών έχουν αναρτηθεί οι αντίστοιχες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες. 
Μέσα Μαζικής ΜεταφοράςΚώστας Αχ. Καραμανλήςμέτρα κορονοϊόςνέος κορονοϊόςΚορονοϊόςυπουργείο Μεταφορών