Ελλάδα|12.03.2020 20:12

Κοροναϊός: Τέλος στην είσοδο από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία - τρόλεϊ

Μαρία Λιλιοπούλου

Τέλος στην είσοδο σε λεωφορεία και τρόλει από την μπροστινή πόρτα βάζει ο ΟΑΣΑ ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα των οδηγών λεωφορείων στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

Σε έγγραφό του προς την αρμόδια διεύθυνση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος τονίζει πως «αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου της επιβίβασης από την πρώτη θύρα των οχημάτων».

Επίσης συστήνει λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών υπογραμμίζοντας πως «είναι απαραίτητος βάσει των κανόνων υγιεινής ο αερισμός των οχημάτων στις αφετηρίες και τα τέρματα καθώς και η λελογισμένη χρηση των κλιματιστικών».

Επιπλέον σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων, από την προσεχή Δευτέρα 16 Μαρτίου αναμένεται να αραιώσουν σημαντικά τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, κυρίως εξαιτίας των αδειών που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι γονείς μικρών παιδιών. Βάσει του προγραμματισμού, τις καθημερινές θα εκτελούνται δρομολόγια των οδικών μέσων με συχνότητα Σαββάτου, ενώ τις Κυριακές θα ακολουθηθεί το μειωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του Αυγούστου.

Οπως είχε επισημάνει το ethnos.gr η απαγόρευση της εισόδου από την μπροστινή πόρτα ήταν αίτημα των οδηγών των οδικών μέσων, οι οποίοι ζητούν επίσης μόλις αυτό καταστεί δυνατό να ενεργοποιηθεί το μέτρο της κλειστής καμπίνας του οδηγού. Από την πλευρά τους οι ελεγκτές κομίστρου κυρίως στο μετρό εκτιμούν ότι για ένα διάστημα θα έπρεπε να σταματήσουν ακόμα και οι έλεγχοι εισιτηρίων και καρτών, καθώς αυτοί απαιτούν επαφή σε κοντινή απόσταση και έλεγχο σε αντικείμενα που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΟΑΣΑ είχε ανακοινώσει την εντατικοποίηση των προληπτικών μέτρων απολύμανσης για την προστασία ειβατικού κοινού και εργαζομένων με πρόσθετες καθημερινές απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία έρχονται να προστεθούν στον καθημερινό καθαρισμό - απολύμανση οχημάτων και συρμών που διενεργείται με έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, μπάρες, πόρτες κ.λπ.), αλλά και των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός) όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κ.λπ.). 

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχώρησε στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων), τα οποία τοποθετήθηκαν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Παράλληλα, προχώρησε στην παροχή αντισηπτικών σε όλους τους οδηγούς.

Επιπλέον, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού. 

Σχολιάζοντας τα πρόσθετα μέτρα προστασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κ. Νίκος Αθανασόπουλος, τόνισε ότι «ο Οργανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων. Τα εξειδικεύουμε ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, αλλά και τις κατευθύνσεις της Πολιτείας και καλούμε το επιβατικό κοινό να ακολουθεί και εκείνο με τη σειρά του τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κορωνοϊό».

τρόλεϊλεωφορείαΚορονοϊός