Ελλάδα|14.03.2020 17:40

Κορονοϊός: Οι αλλαγές που φέρνουν τα προληπτικά μέτρα στην καθημερινότητα των Ελλήνων

Newsroom

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού καλπάζει, η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να βάλει λουκέτο στις περισσότερες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να μην υπάρξει διασπορά του φονικού ιού.

Ήδη από την Πέμπτη (12/3) τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρουσίασαν μείωση στην κίνηση του επιβατικού κοινού μέχρι και 30% με το ποσοστό να αναμένεται σήμερα να είναι σημαντικά αυξημένο, ενώ είναι χαρακτηριστικό οι σταθμοί του μετρό σε όλη την Αθήνα παρουσίασαν εικόνα ερημοποίησης.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η ημερήσια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα super markets και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε τους λόγους που η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν:

  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά – Διευκρινίζεται πως κλείνουν μόνο τα εμπορικά κέντρα και όχι τα εμπορικά καταστήματα.
  • Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
  • Βιβλιοθήκες
  • Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία
  • Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

Ανοιχτά παραμένουν:

  • Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα)
  • Σούπερ μάρκετ
  • Φούρνοι (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα)
  • Ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα)
  • Φαρμακεία
  • Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
  • Ψιλικατζίδικα και περίπτερα

Διαβάστε επίσης:


Μπλακ άουτ στον παγκόσμιο αθλητισμό προκαλεί ο κορονοϊός

Κορονοϊός: Αναστέλλουν τη λειτουργία τους μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Κοροναϊός: Αναστολή παραστάσεων σε Μέγαρο, ΚΠΙΣΝ, Στέγη και θεατρικές σκηνές

Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει από τη γρίπη και το κρυολόγημα - 12 τρόποι προστασίας


Αναστέλλεται η λειτουργία κυριακάτικων αγορών, εμποροπανηγύρεων και αγορών των καταναλωτών

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας:

- Των Αγορών των Καταναλωτών (άρθρο 37/ Ν. 4497/2017)

- Των Εμποροπανηγύρεων, των Κυριακάτικων αγορών, των Χριστουγεννιάτικων και Πασχαλινών αγορών, λοιπών οργανωμένων αγορών (άρθρο 38/ Ν. 4497/2017)

- Ενδεικτικά η απόφαση αφορά αγορές όπως του Σχιστού και του Ελαιώνα.

Επιπρόσθετα:

- Η παράγραφος 2 του άρθρου 30 Ν. 4497/2017 (αναλογία διατιθέμενων προϊόντων ανά είδος) αναστέλλεται.

Η αναστολή λειτουργίας ισχύει από σήμερα (14.03.2020).

Κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια - Ξεκινά εξ' αποστάσεως εκπαίδευση

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τις επόμενες 14 ημέρες. Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, ΙΕΚ και Πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών. Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας κλειστά για 14 ημέρες θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια σε όλη τη χώρα. 

Ο υπουργός Υγείας, στην άτυπη ενημέρωση, έκανε λόγο για προληπτικό μέτρο που έχει ως στόχο τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τους εργαζόμενους γονείς, όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Με ψηφιακά εργαλεία, που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεων διδασκαλία, απαντά το υπουργείο Παιδείας στην πρόκληση των κλειστών σχολείων λόγω κοροναϊού.  Όσον αφορά στα σχολεία, προτεραιότητα θα δοθεί στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στη Γ' λυκείου, ενώ για τα πανεπιστήμια, πέραν των υφιστάμενων εργαλείων που διαθέτουν, παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του τρεις πλατφόρμες από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. 

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι οι ενέργειες γίνονται άμεσα και ήδη από σήμερα θα αρχίσει να γίνεται η ενημέρωση προς τους διευθυντές των σχολείων για το πώς θα υλοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την τάξη της Γ' λυκείου. Οι διευθυντές, στη συνέχεια, θα κληθούν να ενημερώσουν τους μαθητές. Ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η ενημέρωση των μαθητών και γενικότερα για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του σχεδίου σε όλες τις βαθμίδες ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές. 

Κλειστά γυμναστήρια, παιδότοποι, θέατρα, κινηματογράφοι και κέντρα διασκέδασης

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το κλείσιμο παιδότοπων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων, θεάτρων και κέντρων διασκέδασης για 15 ημέρες, για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα αναστέλλεται και η λειτουργία των δικαστηρίων. Η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού ενώ, όπως διευκρίνισε λίγο αργότερα ο κ. Τσιόδρας, η απόφαση δεν αφορά σε χώρους εστίασης.  

«Η κατάσταση της εξάπλωσης ήταν αναμενόμενη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι μια νόσος. Να μένετε σπίτι και να αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις. Αποφεύγουμε τις συναθροίσεις όταν έχουμε συμπτώματα. Θέλει πάρα πολύ προσοχή». 

Απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η Περιφέρεια Αττικής, με βάση τα τελευταία δεδομένα για την εξάπλωση του κοροναϊού, ενισχύει τα προληπτικά μέτρα και προχωρά σε καθολική απαγόρευση του επισκεπτηρίου στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με στόχο την καλύτερη προστασία τους.

Παράλληλα, συστήνει στο νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται στις Μονάδες να λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα προστασίας και να τηρεί αυστηρά όλες τις ενδεικνυόμενες προφυλάξεις.

Με αφορμή αυτό το νέο αυτό, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τόνισε: «Είναι υποχρέωση και καθήκον μας, ως εποπτεύουσα Αρχή, να ενισχύσουμε τα προληπτικά μέτρα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, με στόχο την αποτελεσματικότερη προάσπιση της υγείας των ατόμων τρίτης ηλικίας, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πολιτών».

ΟΑΣΑ: Τέλος η είσοδος από την μπροστινή πόρτα

Αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, απόφαση που έλαβε η διοίκηση του ΟΑΣΑ μετά από αίτημα των εργαζομένων.   Με έγγραφό του προς την αρμόδια διεύθυνση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος τονίζει πως «αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου της επιβίβασης από την πρώτη θύρα των οχημάτων» και συστήνει λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών υπογραμμίζοντας πως «είναι απαραίτητος, βάσει των κανόνων υγιεινής, ο αερισμός των οχημάτων στις αφετηρίες και τα τέρματα καθώς και η λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών». Πάντως, ο φόβος εξάπλωσης του κοροναϊού έφερε μεγάλη μείωση των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Νέα μέτρα

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά:

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσμα κορονοϊού να γίνεται με αυστηρά κριτήρια όπως τα ορίζει ο ΠΟΥ.

Κορονοϊός