Ελλάδα|14.03.2020 19:30

Αυτοψία στα στέκια της Αθήνας: Ερημιά και ασυνήθιστες εικόνες στο κέντρο

Άρης Χατζηγεωργίου

Αγνώριστο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ο κλασικός περίπατος γύρω από την Ακρόπολη λόγω κορονοϊού, με λίγους περιπατητές και ερημικά τα σημεία στα οποία συνήθως δυσκολεύεται κανείς ακόμη και να περάσει, Σάββατο απόγευμα και με τόσο καλόν καιρό. Οι τουρίστες κυριαρχούν αυτές τις ώρες στο αραιό πλήθος, μαζί με κάποιους παράτολμους Ελληνες, νεαρά ζευγάρια που βγήκαν να περπατήσουν, μια παρέα που κάνει πικνικ έξω από το Ηρώδειο και κατοίκους των γύρω περιοχών που εμφανώς έχουν βγάλει βόλτα τα σκυλιά τους.

Από την πόρτα του κλειστού Μουσείου της Ακρόπολης και πάνω, ο πεζόδρομος θυμίζει χειμωνιάτικο απόγευμα χωρίς πάντως να τον λες και άδειο. Ελάχιστοι και οι συνήθεις πλανόδιοι με μουσικά όργανα και αυτοσχέδιες παραστάσεις που συνήθως στήνονται για το μεροκάματο. Στην στρογγυλή πλατεία μπροστά από τον πεζόδρομο του Πικιώνη, το διώροφο τουριστικό λεωφορείο περιμένει υπομονετικά με αναμμένη την μηχανή για επιβάτες – ένας δυο φαίνονται να κάθονται στην ανοικτή πάνω μεριά.

Κατηφορίζοντας την Αποστόλου Παύλου, η θέα αλλάζει καθώς το οπτικό πεδίο δίνει ορατότητα κάποιων εκατοντάδων μέτρων και φαίνεται αρκετός κόσμος να περπατά. Πρόκειται για εικόνα μάλλον μαγική καθώς το πλήθος αραιώνει όσο πλησιάζουμε. Ενα παγωτατζίδικο είναι ανοικτό μετά το σινέ-Θησείο και είναι γεμάτο από τουρίστες.

Λίγο πιο κάτω, το πρώτο «σοκ». Το μεγάλο μπλοκ από τραπεζοκαθίσματα από τα καφέ στο ύψος της Ακάμαντος είτε έχουν απομακρυνθεί είτε οι καρέκλες έχουν στοιβαχτεί η μία πάνω στην άλλη. Κάποιοι περιπατητές έχουν επαναφέρει τις καρέκλες στην κανονική θέση και απολαμβάνουν δωρεάν τη θέα προς την Ακρόπολη που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να πληρώσουν πανάκριβα.

Διαβάστε επίσης:

Μπλακ άουτ στον παγκόσμιο αθλητισμό προκαλεί ο κορονοϊός

Κορονοϊός: Αναστέλλουν τη λειτουργία τους μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Κοροναϊός: Αναστολή παραστάσεων σε Μέγαρο, ΚΠΙΣΝ, Στέγη και θεατρικές σκηνές

Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει από τη γρίπη και το κρυολόγημα - 12 τρόποι προστασίας

Φθάνοντας στον σταθμό του Θησείου, μόνη εικόνα που θυμίζει την «κανονικότητα», οι λιγοστοί χειροτέχνες που συνεχίζουν να απλώνουν την πραμάτεια τους. Σκουλαρίκια, μπιχλιμπίδια, κομπολόγια αδίκως περιμένουν αγοραστές.

Μπαίνοντας στον πεζόδρομο της Αδριανού που ανηφορίζει προς Μοναστηράκι δίπλα στις γραμμές του τρένου, δεύτερο χτύπημα. Καφέ και εστιατόρια που αφήνουν συνήθως ένα στενό πέρασμα για τους διαβάτες, έχουν απομακρύνει τις καρέκλες τους εντελώς ή τις έχουν στοιβάξει πρόχειρα. Οι διαβάτες λιγοστοί και μοναδική επαγγελματική δραστηριότητα, ένας παπατζής που έχει στήσει καρτέρι για θύματα.

Στο Μοναστηράκι η πλατεία δεν είναι άδεια αλλά η ερημιά είναι εμφανής στα γύρω καφέ που την ατενίζουν από ψηλά. Εκθαμβωτική η απλωσιά στον στενό πεζόδρομο της Μητροπόλεως όπου συνήθως απλώνουν τα τραπέζια τους τα γύρω σουβλατζίδικα αφήνοντας τους απολύτως απαραίτητους διαδρόμους.

Συνεχίζοντας προς Σύνταγμα, μια τελευταία ματιά στα καφέ της Ευαγγελιστρίας, στο ύψος της Μητρόπολης εδώ όπου συνήθως ξεκουράζονται οι απόμαχοι του shopping. Κάτω από τις τέντες το απόλυτο κενό, τα τραπεζοκαθίσματα άφαντα και μοναδική ζωντανή παρουσία οι κάμερες κάποιου τηλεοπτικού σταθμού που κάνει ρεπορτάζ.

Η Αδριανού χωρίς τραπεζοκαθίσματα
Ερημιά και στην Ευαγγελιστρίας
Κατηφορίζοντας την Αποστόλου Παύλου
Κορονοϊός