Ελλάδα|16.03.2020 10:33

Τοπαλούδη: Μεγάλη χορηγία στη μνήμη της ενώνει τη Ρόδο με τον Έβρο και σώζει ζωές

Newsroom

Η Ελένη Τοπαλούδη από το Διδυμότειχο μαρτύρησε στα χέρια των βασανιστών της από τη Ρόδο αλλά η μνήμη της γίνεται η αιτία για να ενισχυθεί το νοσοκομείο της γεννέτηρας της.

Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου που ήταν έτοιμο να βάλει λουκέτο μέρα με τη μέρα κερδίζει και πάλι το μεγάλο στοίχημα επιβίωσης και επιβιώνει χάρις τη χορηγία μαμούθ που προήλθε από την κοινωνία της Ρόδου αλλά και νοσοκομείο της Σουηδίας. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που οι δύο ακριτικές περιοχές δίνουν κοινούς αγώνες για να τα ανατολικά σύνορα της χώρας αλλά και την προστασία από τον κοροναϊό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και ο συναγερμός του εθνικού συστήματος υγείας λόγω του κοροναϊού φέρνουν το νοσοκομείο Διδυμοτείχου στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών στον κεντρικό και βόρειο Έβρο.

«Ενιωσαν πως θέλουν να εξιλεωθούν»

Η νέα διοίκηση του νοσοκομείου με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. και νομικό Χρήστο Καπετανίδη αλλά και ενεργούς πολίτες του ακριτικού Διδυμότειχου έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του νοσοκομείου. Η προσπάθεια τους ενισχύθηκε με τεράστια χορηγία που προήλθε από την κοινωνία της Ρόδου στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. «Οι Ροδίτες όπως άλλωστε όλοι οι Ελληνες είναι φιλότιμοι και περήφανοι άνθρωποι με αρχές. Έχουν συγκλονιστεί από το μαρτύριο της Ελένης (σ.σ.Τοπαλούδη) από αυτά τα τέρατα. Θέλησαν να εξιλεωθούν για αυτό το κακό που έγινε στο παιδί μας. Έτσι το ερμηνεύω εγώ και θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί δείχνουν το παράδειγμα», μας είπε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Χρήστος Καπετανίδης που μας υποδέχτηκε στο γραφείο του στο Διδυμότειχο.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Διδυμοτείχου Χρήστος Καπετανίδης μιλάει στο ethnos.gr

Από την Σουηδία με αγάπη...

Η χορηγία αγγίζει το 1 εκ. Ευρώ και είναι πολύτιμα υλικά για το νοσοκομείο και προέρχονται από ανακαινήσεις νοσοκομείων στην Σουηδία: «Οπως ξέρετε οι προηγμένες χώρες κάνουν συνεχώς ανακαινίσεις στο υλικοτεχνικό υλικό των νοσοκομείων τους που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σε άριστη κατάσταση. Έτσι τα υλικά που μας ήρθαν και τα παραλάβαμε κιόλας πριν λίγες ημέρες είναι από νοσοκομείο της Σουηδίας σε άριστη κατάσταση και επί πλέον αχρησιμοποίητα αναλώσιμα που εμείς δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε. Μας ήρθαν την κατάλληλη στιγμή».

Οι σύλλογοι που πρωτοστάτησαν

Όλα ξεκίνησαν από την επικοινωνία που είχε ο σύλλογος Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή» με τον Φιλανθρωπικό και Πολιτιστικό σύλλογο Παραδεισίου Ρόδου «Αγία Μαρίνα». Η Εύη Ορφανού εκ μέρους του συλλόγου «Μαζί για Ζωή» είπε στο ethnos.gr: «Οι σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν στενή συνεργασία και αλληλοβοηθιούνται. Λόγω των δυσάρεστων γεγονότων με την Ελένη Τοπαλούδη οι άνθρωποι στην Ρόδο έκαναν σαν τρελοί για να μας βοηθήσουν. Ολοι μαζί βάζουμε το λιθαράκι μας στην ενίσχυση του νοσοκομείου μας. Απευθύνθηκα στον σύλλογο "Αγία Μαρίνα" και είχα επικοινωνία με την κυρία Αναστασία Σταυριανού που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Μας άνοιξαν το δρόμο για αυτή τη χορηγία που έφερε τις δύο κοινότητες πολύ κοντά. Μάλιστα θα συνεχίσουμε και μόνοι μας να απευθυνόμαστε σε νοσοκομεία του εξωτερικού και ειδικά της Γερμανίας. Επειδή έμεινα πολλά χρόνια στην Γερμανία γνωρίζω τη γλώσσα και ελπίζω να έχουμε και άλλες τέτοιες χορηγίες στο μέλλον».

48 ηλεκτρικά κρεβάτια

Τα υλικά που παρέλαβε το νοσοκομείο σύμφωνα με τη λίστα απογραφής και παγίων είναι ένας υπερηχοτομογράφος, δύο ηλεκτροκαρδιογράφους, ένας απινιδωτής, ένα γυναικολογικό τραπέζι, ένα υδραυλικό χειρουργικό τραπέζι, 48 ηλεκτρικά κρεβάτια με τα στρώματα τους, σφυγμόμετρα, στηθοσκόπια, 1.025 κιλά νοσοκομειακού υλικού, πάνες ενηλίκων κ.α.

«Απάλυναν τον πόνο των γονιών»

Σύμφωνα με τον Χρήστο Καπετανίδη για τη χορηγία ενημερώθηκαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη οι οποίοι μάλιστα παραβρέθηκαν σε σεμνή τελετή που έγινε πριν λίγες ημέρες κατά την παραλαβή παράδοση του υλικού: «Οι χαροκαμένοι γονείς πήραν μία μικρή χαρά. Βλέπουν πως όλοι είναι στο πλευρό τους. Δε μπορούμε να φέρουμε πίσω την Ελένη. Εχουν πόνο βαρύ αλλά ικανοποιήθηκαν από τη μεγάλη προσφορά στη μνήμη του παιδιού τους και μάλιστα με τη βοήθεια της κοινωνίας της Ρόδου που όπως και εμείς είναι στο πλευρό τους».

«Όλοι μπορούν να βοηθήσουν»

Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου παραλίγο να κλείσει πριν από λίγο καιρό. Οι περικοπές, τα οικονομικά προβλήματα και η κρατική αδιαφορία για το νομό Έβρου έφερε τη νοσοκομειακή μονάδα στα πρόθυρα λουκέτου. Το πείσμα όμως της νέας διοίκησης, οι υποσχέσεις για επιβίωση που έχει πάρει από την κυβέρνηση αλλά και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο με την επιθετικότητα των Τούρκων, τη μεγάλη παρουσία στρατού και αστυνομίας καθώς και τον πανελλαδικό συναγερμό για τον κοροναϊό φέρνουν το νοσοκομείο και πάλι στο προσκήνιο: «Από τη στιγμή που ανέλαβα το έβαλα στόχο ζωής. Θα μεταμορφώσουμε το νοσοκομείο μαζί με τους συνεργάτες μου. Οχι μόνο δεν θα κλείσει αλλά θα λειτουργήσει όπως πρέπει για την τοπική κοινωνία που το έχει ανάγκη και θέλω να ευαισθητοποιήσω όλους τους συμπολίτες μου που έχουν τη δυνατότητα με μικρές ή μεγάλες προσφορές να έρθουν και να βοηθήσουν».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Διδυμοτείχου Χρήστος Καπετανίδης με τον υπογράφοντα

«Ο Εβρος χρειάζεται στήριξη όχι λουκέτα»

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Διδυμοτείχου μας εξηγεί τους λόγους που πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά όλος ο Έβρος: «Αν κλείσει αυτό το νοσοκομείο όλος ο νομός θα είναι αναγκασμένος να πηγαίνει στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Είναι ντροπή να συμβαίνει όλο αυτό και να κλείσουμε μία μονάδα που έτσι και έρθετε μετά από λίγο καιρό θα την έχω κάνει κούκλα. Το χρωστάμε στους ακρίτες και στον τόπο μας. Ο Εβρος χρειάζεται βοήθεια και ενίσχυση και όχι να κλείσουμε και τις τελευταίες νευραλγικές μονάδες. Επίσης το Διδυμότειχο είναι η μόνη εν ζωή βυζαντινή πόλη. Είναι μία πανέμορφη πόλη και όλοι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίσουν τις ομορφιές του Έβρου. Μόνο εάν επισκεφτούμε και γνωρίσουμε τον τόπο μας θα μπορέσουμε να τον αγαπήσουμε και να ενδιαφερθούμε για αυτόν».

δημόσια νοσοκομείαΔιδυμότειχοΕλένη ΤοπαλούδηΈβρος