Ελλάδα|18.03.2020 23:25

Κοζάνη: Ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών από τα χωριά που είναι σε καραντίνα

Newsroom

Ένας 74χρονος άνδρας ο οποίος παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού είναι η πρώτη διακομιδή από το χωριό Δαμασκηνιά το οποίο βρίσκεται μαζί με το χωριό Δραγασιά σε καραντίνα μετά από εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Ο 74χρονος μεταφέρθηκε το πρωί της Τρίτης (17.3) στο νοσοκομείο της Κοζάνης προκειμένου να εξεταστεί και να εξακριβωθεί αν είναι φορέας του ιού. Το χωριό Δαμασκηνιά  έχει 71 μόνιμους κατοίκους εκ  των οποίων 9 έχουν επιβεβαιωθεί με κορονοϊό.

Από τα 9 περιστατικά ένα βρίσκεται διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σε πλήρη ισχύ είναι όλα τα μέτρα κραντίνας που έχουν επιβληθεί στα δύο πληττόμενα χωριά που ανήκουν στο Δήμο Βοΐου Αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τις εισόδους των δύο χωριών. Οι κάτοικοι στο εξής θα παραγγέλνουν τρόφιμα και φάρμακα σε υπάλληλο του δήμου ο οποίος φορώντα ειδικές μάσκες και στολές θα παίρνει και θα διανέμει τις  παραγγελίες. Παράλληλα έχει γίνει απολύμανση και στα σπίτια και στα καφενεία των δύο χωριών.

Όπως αποφασίστηκε στην Δαμασκηνιά δεν θα διαμορφωθεί τελικά ειδικός χώρος για την εξέταση των κατοίκων, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρεπτό, θα υπάρχει όμως καθημερινή επικοινωνία των κατοίκων με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, απ’ όπου θα εκτιμάται η κατάσταση και αναλόγως θα προβαίνουν σε ανάλογες ενέργειες, ακόμα και με τη διακομιδή στα Νοσοκομεία της περιοχής αν κριθεί απαραίτητο, πάντα από ειδικά εξοπλισμένο πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Σε επιφυλακή παραμένει και ο στρατός που θα συμβάλλει σε ότι χρειαστεί, με αρχική ενέργεια την παραχώρηση ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή στο Κ.Υ. Τσοτυλίου ενώ σημαντική δράση αναλαμβάνουν Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Δήμος Βοΐου.

καραντίναΚοζάνηΕΚΑΒΚορονοϊός