Ελλάδα|18.03.2020 11:25

Αθηνά Λινού: «Πολύ περισσότερα κρούσματα - Μεγάλο στοίχημα η ψυχική υγεία»

Newsroom

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της ιατρικής σχολής δημόσιας υγείας, δηλώνει ότι «ακόμα είμαστε στην αρχή της επιδημίας» του κορονοϊού τονίζοντας ότι τα κρούσματα που έχουμε είναι πολύ περισσότερα. Ωστόσο, το μείζον πρόβλημα δεν είναι αυτό. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε παράλληλα και τα θέματα ψυχικής υγείας. Ανακύπτουν πολλά κοινωνικά ζητήματα. Είναι η φύση του προβλήματος τέτοια. Μπορεί να ανακύψουν μεγαλύτερα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν μακροχρόνια.

Πρέπει να θέσουμε άμεσα τα θέματα ψυχικής υγείας. Πώς θα προφυλάξουμε κι αυτούς που δεν νοσούν κι αγωνιούν. Το καίριο πρόβλημα και το στοίχημα είναι να κρατήσουμε το ηθικό της κοινωνίας ψηλά. Να μην προκύψουν νέες ρατσιστικές συμπεριφορές όχι μόνο προς τους ευάλωτους και τους ασθενείς. Βεβαίως θα πρέπει να δούμε και τα θετικά. Αν καθίσουμε να σκεφτούμε χωρίς να το σχεδιάσουμε, γίνεται ένα πείραμα αν η κοινωνία μπορεί να μειώσει τα ταξίδια. Ολα τα meetings γίνονται μέσω conference. Και βοηθά το περιβάλλον».

Κληθείσα να απαντήσει αν έχουμε ανυπολόγιστο αριθμό κρουσμάτων ξεκαθάρισε ότι «Είναι πλέον βέβαιο ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα. Μπορεί να είναι θετικό βέβαια αυτό, γιατί αυξάνονται οι άνθρωποι που δημιουργούν ανοσία κι αντισώματα και κατ' επέκταση θα αντιμετωπίσουμε λιγότερα κλινικά προβλήματα.

Δεν είναι δυνατόν να κολλήσεις κάποιον αν δεν έρθεις σε πολύ κοντινή επαφή ή δεν βήξεις στο πρόσωπο κάποιου. Στην ακραία περίπτωση που θα βήξω πάνω από μία συσκευασία αλευριού, θα μεταφερθεί στο προϊόν, ο επόμενος όμως που θα το πάρει, οφείλει να πλένει τα χέρια του συνεχώς ή να το απολυμαίνει».

Δείτε όσα είπε η κα. Λινού στο Open TV

ψυχική υγείαΑθηνά Λινούδημόσια υγείαΚορονοϊός