Ελλάδα|26.10.2018 07:26

Νύχτα αγωνίας στη Σιθωνία - Μαρτυρίες για καμένα σπίτια

Βασίλης Ιγνατιάδης

Ανεξέλεγκτη µαινόταν µέχρι αργά χθες το απόγευµα η µεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής, η οποία, σύµφωνα µε µαρτυρίες, κατέκαψε σπίτια καθώς και τεράστιες εκτάσεις ενός πανέµορφου πευκοδάσους, σε µια περιοχή-κόσµηµα για τον τουρισµό της Βόρειας Ελλάδας. Στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας βρέθηκε ο οικισµός της Σάρτης, µε τις Αρχές να έχουν έτοιµο σχέδιο εκκένωσής του από στεριά και θάλασσα, µε µισθωµένα λεωφορεία και σκάφη -του Λιµενικού και ιδιωτικά - που παρέµεναν σε επιφυλακή ως και το βράδυ, έτοιµα να επέµβουν. Το απόγευµα η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκενώθηκαν σπίτια στην Αχλάδα, το λιµανάκι της Σάρτης, όταν άλλαξε η φορά των ανέµων. Συνολικά εκκενώθηκαν περισσότερα από 15 σπίτια και οι κάτοικοι βρίσκονταν επί ποδός όλο το βράδυ.

Οι δυτικοί άνεµοι έντασης 8 µποφόρ -µε ριπές έως και 9 µποφόρ- άρχισαν να σαρώνουν τη Βόρεια Ελλάδα από τα µεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέµπτη. Οι ισχυροί άνεµοι δυτικής κατεύθυνσης είναι σπάνιοι -συνήθως είναι βόρειοι και βορειοδυτικοί- και πολύ επικίνδυνοι για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. 
Εχουµε στη Χαλκιδική ακριβώς ίδιες συνθήκες µε το Μάτι, είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής του Τµήµατος ∆ασολογίας του ΑΠΘ µε ειδίκευση στις δασικές πυρκαγιές, Αλέξανδρος ∆ηµητρακόπουλος.

Από κολόνα η φωτιά

Η µεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 6 χθες το πρωί, στην πευκόφυτη περιοχή πάνω από τη Σάρτη, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω σε κολόνα της ∆ΕΗ, και πήρε γρήγορα µεγάλες διαστάσεις µε τη συνδροµή του ανέµου, βρίσκοντας άφθονη στεγνή καύσιµη ύλη, παρότι διανύουµε τις τελευταίες µέρες του Οκτωβρίου. «Εχει καιρό να βρέξει, τα δέντρα και η βλάστηση είναι ακόµη ξερά και η θερµοκρασία ήταν πολύ ψηλά τις προηγούµενες µέρες. Ολα αυτά, σε συνδυασµό µε τον ισχυρό δυνατό άνεµο, δηµιουργούν συνθήκες παρόµοιες µε αυτές µιας δασικής πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» επεσήµανε ο κ. ∆ηµητρακόπουλος και συµπλήρωσε: «Φαίνεται πως έχουµε αρχίσει να υφιστάµεθα τις συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής: θερµότερες και ξηρότερες συνθήκες, µε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόµενα».

Οι πρώτες φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν στην περιοχή ανάµεσα σε δύο από τα πιο δηµοφιλή κάµπινγκ, του Αρµενιστή και του Πλατανιτσίου, πάνω από τη διάσηµη 
παραλία Καβουρότρυπες. Αµέσως σήµανε συναγερµός. Παρότι η φωτιά µαινόταν και κάτω από τον δρόµο, αντιµετωπίστηκε γρήγορα σε αυτήν την περιοχή, προτού θέσει σε σοβαρό κίνδυνο σπίτια και παραλιακές τουριστικές υποδοµές.

Στη Σάρτη, που είχε «πνιγεί» από καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονταν επί ποδός µε τα µάτια στραµµένα στο βουνό. Στο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε εκτάκτως στη Σιθωνία, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, εφαρµόστηκε έτοιµο σχέδιο για την εκκένωση του οικισµού της Σάρτης, σε περίπτωση που άλλαζε η διεύθυνση των ανέµων και υπήρχε απειλή. Αρχικά για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν πέντε σπίτια στις παρυφές του οικισµού και αποµακρύνθηκαν οι κάτοικοι µε τη συνδροµή και του ΕΚΑΒ, ενώ το απόγευµα άδειασαν άλλα επτά.

Αργά το βράδυ υπήρξαν µαρτυρίες, σύµφωνα µε τις οποίες, σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα σε δύσβατη δασική περιοχή παραδόθηκαν στις φλόγες. Κλιµάκιο της Πυροσβεστικής θα µεταβεί στο σηµείο για να πραγµατοποιήσει αυτοψία µε το πρώτο φως και να διακριβώσει το µέγεθος της καταστροφής και εάν τελικά η πυρκαγιά πέρασε από περιοχή στην οποία υπάρχουν κατοικίες.

Δύσκολες ώρες και στη Θεσσαλονίκη

Η µεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία εκδηλώθηκε έπειτα µετά από µια νύχτα αγωνίας που βίωσαν οι περιοχές της Aνω Περαίας και του Φιλύρου, ανατολικά και βόρεια της Θεσσαλονίκης. Η φωτιά στην Ανω Περαία εκδηλώθηκε στις 12 τα µεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέµπτη, παράλληλα µε το ξέσπασµα των θυελλωδών ανέµων που σάρωσαν την πόλη, και σήκωσε στο πόδι εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής, που φοβήθηκαν για πιθανή επέκταση µέσα στον οικισµό.

Ισχυρή δύναµη της Πυροσβεστικής, έπειτα από πολύωρη µάχη, έθεσε τη φωτιά υπό έλεγχο, αποτρέποντας τον κίνδυνο για τον οικισµό, αλλά προτού σβήσουν και τις τελευταίες φλόγες ενηµερώθηκαν για το δεύτερο και πιο επικίνδυνο µέτωπο που ξέσπασε στην περιοχή του Φιλύρου. Εκεί η πυρκαγιά απείλησε άµεσα τον οικισµό, µε αποτέλεσµα να εκκενωθούν σπίτια, ενώ ώρες αγωνίας βίωσαν οι υπεύθυνοι και τα παιδιά του Παιδικού Χωριού Φιλύρου, που έµειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, έτοιµοι να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση, κάτι που τελικά δεν έγινε. 

Χαλκιδικήφωτιά