Ελλάδα|08.04.2020 13:38

Πόλη φάντασμα η Ξάνθη λόγω... κορονοϊού

Newsroom

Οι άδειοι δρόμοι με την απόκοσμη σιωπή στην Ξάνθη, σε μια πόλη που έσφυζε από ζωή μέχρι πριν λίγες μέρες ακόμα με τα πρώτα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού σε ισχύ, σε κάνουν να ανατριχιάζεις… Μετά τις οκτώ το βράδι όταν και σταματά η κυκλοφορία μέχρι την άλλη μέρα το πρωί, όπως προβλέπει η καραντίνα που έχει επιβληθεί η Ξάνθη μετατρέπεται σε πόλη φάντασμα. ΄Ερημα και σκοτεινά είναι και τα 27 χιλιόμετρα του δρόμου που οδηγεί από την πόλη, στα χωριά της μειονότητας και στον Εχίνο των 2.500 κατοίκων και των εκατοντάδων μεταναστών οι κάτοικοι του οποίου δοκιμάζονται από την πανδημία του κορονοϊού σε συνθήκες πλήρους καραντίνας...

Η πρώτη νύχτα, της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ξάνθη ήταν εφιαλτική. Κάθε τόσο περνούσαν απ΄ όλες τις γειτονιές, περιπολικά και οχήματα της αστυνομίας που ακόμα και με μεγάφωνα ενημέρωναν τον κόσμο για την απαγόρευση, ενώ μέσα σε λίγη ώρα έκλεισαν και τα μαγαζιά που είχαν μείνει ανοικτά κατ΄ εξαίρεση όπως προέβλεπαν οι πρώτοι περιορισμοί. Τα επόμενα βράδια το σκηνικό ήταν απόκοσμο. Μια βαριά σιωπή σκεπάζει τα πάντα…

Ερημώνουν οι δρόμοι της Ξάνθης κάθε βράδι λόγω της καραντίνας

Η τολμηρή απόφαση του δημάρχου της Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη να ξεκινήσει τις προεργασίες για τη μετατροπή ενός μεγάλου γυμναστηρίου της πόλης σε έκτακτο νοσοκομείο για την περίθαλψη κρουσμάτων κορονοϊού σε περίπτωση ανάγκης, με 100 κρεβάτια, μπορεί να μεγάλωσε τους φόβους, αλλά πολλοί έκριναν πως ήταν σε σωστή κατεύθυνση. «Ετσι έπρεπε να έχει γίνει ήδη σε κάθε μεγάλη πόλη. Αυτά τα πράγματα έπρεπε να είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και οι διαδικασίες να είναι αυτοματοποιημένες» τόνισαν παράγοντες της περιοχής στο ethnos.gr.

«Παίρνουμε προληπτικά μέτρα γιατί δεν θέλουμε να δούμε εικόνες Ισπανίας και Ιταλίας με ασθενείς πεταμένους στα πατώματα. Επικοινωνούμε συνεχώς με επιχειρηματίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό προκείμενου να μας βοηθήσουν να στήσουμε χώρο νοσηλείας στο Αμοιρίδειο στάδιο. Είναι μεγάλη η ανταπόκριση», είπε ο κ. Τσέπελης. Ήδη ο δήμος έστειλε κατόψεις του χώρου στη διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης προκειμένου να υποδείξει την σωστή χωροθέτηση και διάταξη των κρεβατιών ενώ ζήτησε λεπτομέρειες και για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο εξοπλισμός ο οποίος θα τοποθετηθεί στο χώρο. «Εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και θα γίνει χρήση του χώρου μόνο αν προκύψει ανάγκη» είπε ο κ. Τσέπελης στο ethnos.gr και πρόσθεσε πως με χρήματα χορηγών της περιοχής αγοράστηκε η πρώτη γεννήτρια οξυγόνου που απαιτείται για τις ανάγκες του χώρου και σε δύο εβδομάδες θα φτάσει στην Ξάνθη. Παράλληλα εξασφαλίστηκαν δύο ασθενοφόρα από το νοσοκομείο και τη Σχολή Αστυνομίας, τα οποία ήταν παροπλισμένα και θα συντηρηθούν για τις ανάγκες του δήμου.

Τίποτε δε θυμίζει την πολύβουη πόλη της Ξάνθης τα βράδια, λόγω κορονοϊού

«Ολοι μοιάζουν σοκαρισμένοι»

«Εχουμε παγώσει όλοι. Ο φόβος και η αγωνία κυριαρχούν» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραίτης. Γεννημένος στον Ίασμο Ροδόπης και μόνιμος κάτοικος Ξάνθης για σχεδόν 40 χρόνια γνωρίζει πως είναι να μεγαλώνεις και να ζεις σε μια ακριτική περιοχή... «Αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα. Ολοι μοιάζουν σοκαρισμένοι απ΄ αυτό που συμβαίνει. Μόνο οι βιομηχανίες μένουν ανοικτές και οι εργαζόμενοι μετακινούνται σε αυτές με τις ειδικές άδειες. Το βράδι όμως ερημώνουν τα πάντα, δεν ακούγεται τίποτε…» ανέφερε. Κι αυτό σε μια πόλη που… δεν κοιμόταν ποτέ, με χιλιάδες φοιτητές και ακόμα περισσότερους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε όλη την περιοχή.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραίτης

Στην τοπική κοινωνία η μόνιμη κουβέντα στα σπίτια αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μακάβρια. Περιστρέφεται συνεχώς γύρω από τα κρούσματα που σύμφωνα με πληροφορίες αυξάνονται και είναι περισσότερα από 20 και τους νεκρούς, τα γνώριμα πρόσωπα τα οποία χάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω του κορονοϊού.

Οι φήμες για τις αιτίες που έφεραν την Ξάνθη και τον Εχίνο στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας με τα σκληρά μέτρα καραντίνας, δίνουν και παίρνουν. Αλλοι ρίχνουν το φταίξιμο σε μετανάστες που επέστρεψαν από τη δυτική Ευρώπη σε μειονοτικά χωριά, άλλοι σε στρατιωτικούς που υπηρετούν στην περιοχή, και κάποιοι στην αδιαφορία μερίδας κατοίκων της πόλης που παρά τους περιορισμούς είχαν μετατρέψει πάρκα και πλατείες σε χώρους συνάθροισης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης έχει βρεθεί και ο Στρατός, που έχει μεγάλες μονάδες σε όλη την περιοχή με την πλειοψηφία των στρατιωτικών να ζουν στην Ξάνθη. Ένα από τα πρώτα θύματα του κορονοϊού ήταν ένας 46χρονος στρατιωτικός από την περιοχή ενώ τα κρούσματα είναι πολλά. Σύμφωνα με πηγές από την περιοχή κάποιοι από τους στρατιωτικούς πήγαν ιδιωτικά και έκαναν εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη. Με επιστολή της η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κάλεσαν τον ΕΟΔΥ να πάρει μέτρα και στα στρατόπεδα και στους χώρους όπου εκτελούν την υπηρεσία τους οι στρατιωτικοί.

Πάντως στην Ξάνθη παράγοντες της περιοχής δεν ξεχνούν πως όταν επιβλήθηκε η πρώτη απαγόρευση για τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού πολλοί ήταν αυτοί που αδιαφόρησαν και βγήκαν σε δρόμους, πλατείες και μπαράκια να γιορτάσουν σε συνθήκες συνωστισμού. «Ακόμα και μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων πολλοί ήταν αυτοί που αδιαφόρησαν» είπαν στο ethnos.gr. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα κι όταν ο νομός μετρούσε 4 νεκρούς και πολλά κρούσματα από τον κορονοϊό εκατοντάδες ήταν αυτοί που πήγαιναν καθημερινά στην περιοχή «Εκτενοπολ» για περπάτημα…

Βαριά σιωπή σκεπάζει τον Εχίνο

Τα κρούσματα στον Εχίνο προκάλεσαν σκέψεις και αντιδράσεις αλλά και κόντρες. Οι εκατοντάδες μετανάστες που επέστρεψαν στα χωριά τους από τα ναυπηγεία και τις φάμπρικες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, αλλά και εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που σπουδάζουν σε σχολεία της Τουρκίας και τώρα επέστρεψαν στα σπίτια τους έφεραν και το ξέσπασμα της επιδημίας στην περιοχή, σύμφωνα με παράγοντες της Ξάνθης. «Από τον Εχίνο είναι περίπου 10 εργολάβοι που έχουν συμβόλαια στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αυτοί απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους από τα μειονοτικά χωριά. Πριν λίγες μέρες περίπου 1.000 από αυτούς επέστρεψαν στα χωριά τους. Κάποιοι πήραν αψήφιστα τα μέτρα ενώ προέρχονταν και από χώρες που δεν είχαν επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς. Κατά την πάγια συνήθειά τους, πήγαν στα παζάρια και στα σουπερμάρκετ της περιοχής κι έκαναν τραπέζια στα σπίτια τους με όλο το σόι για την επιστροφή τους. Το ίδιο διάστημα περίπου 500 μαθητές και φοιτητές επέστρεψαν στα χωριά τους από την Τουρκία όπου δεν υπήρχε κανένα μέτρο. Σ΄ αυτές τις συνθήκες δεν ήθελε και πολύ για να ξεσπάσει η επιδημία» είπε στο ethnos.gr παράγοντας της περιοχής που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Σοκ έχουν προκαλέσει στον Εχίνο τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό (Eurokinissi)

«Δεν είναι σωστές αυτές οι πληροφορίες. Στον Εχίνο επέστρεψαν όλο κι όλο περίπου 40 άτομα από την Ευρώπη όπου εργάζονταν. Συνολικά στα γύρω χωριά και οικισμούς να ήρθαν άλλοι 100-200. Κανένας δεν εμφάνισε κάτι. Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι τα δύο πρώτα κρούσματα προήλθαν από επισκέπτες από την Ξάνθη στον Εχίνο. Αλλά και τα τέστ που έγιναν σε φοιτητές που επέστρεψαν ήταν αρνητικά» είπε ο αντιδήμαρχος του δήμου Μύκης Καμπούρ Μιτάτ.

Τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα στελέχη του δήμου δίνουν αγώνα με το χρόνο από τη μια να κάνουν τις απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του χωριού και από την άλλη να ξαναστήσουν το κέντρο υγείας στον Εχίνο που έκλεισε όταν μια νοσηλεύτρια που εργαζόταν σ΄ αυτό βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Προ το παρόν ενισχύθηκε και λειτουργεί ένα ιατρείο στο Σμίνθη.

Παρατάθηκε η καραντίνα στον Εχίνο (Eurokinissi)

Η πρώτη καραντίνα που είχε επιβληθεί στον Εχίνο έληγε κανονικά πριν μερικές μέρες αλλά παρατάθηκε για προληπτικούς λόγους. Οι κάτοικοι μένουν στα σπίτια τους και εξυπηρετούνται μόνο από τις υπηρεσίες του δήμου χωρίς να φεύγουν από το χωριό τους… Σε όλη την περιοχή ακόμα και τη μέρα πια επικρατεί σχεδόν η απόλυτη ησυχία. Μόνο κάποια ελάχιστα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κινούνται στους δρόμους εκεί που εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες καθημερινά έτρεχαν για τη δουλειά τους.

Και φυσικά μέσα σ΄ όλα αυτά ξέσπασε και μια κόντρα με μειονοτικά στοιχεία που κατήγγειλαν πως στο θέμα του κορονοϊού… στοχοποιήθηκε ο Εχίνος. Οι αναφορές για τους μετανάστες και τους φοιτητές που επέστρεψαν στα χωριά τους προκάλεσαν τις αντιδράσεις του βουλευτή Χουσείν Ζεϊμπέκ αλλά και του ΚΙΕΦ, του μειονοτικού κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, οι οποίοι απάντησαν πως η ευθύνη δεν βάρυνε μετανάστες και μαθητές του Εχίνου και κατήγγειλαν τον τρόπο με τον οποίο κατέγραψαν τα γεγονότα μέσα ενημέρωσης.

ΞάνθηΕχίνοςΚορονοϊός