Υγεία|15.04.2020 11:17

Βατόπουλος: «Ορατό το σενάριο να μπαίνουμε ανά τρεις μήνες σε καραντίνα»

Newsroom

Το απευχθαίο σενάριο είναι να πηγαίνουμε από καραντίνα σε καραντίνα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι σχέδια αποκλιμάκωσης συζητούνται σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς «έχει περάσει το πρώτο κύμα χωρίς απώλειες που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα δούμε αν ισχύει και μετά θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα, ο τρόπος αποκλιμάκωσης για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύμα στην κοινωνία».

Για τα μέτρα που έχουν παρθεί σε όλα τα κράτη ο καθηγητής είπε: «Εδώ υπάρχει μια αντίθεση στην προσπάθεια κάθε κράτους να φυλάξει τον εαυτό του και σε όλα τα κράτη να συντονιστούν. Δεν γίνεται με μέτρα μόνο σε ένα κράτος. Οι επιδημίες ήταν πάντα διεθνείς, επιδημίες από το μεσαίωνα και το ένα κράτος επηρέαζε το άλλο, όμως δεν σταμάτησε ποτέ η επικοινωνία. Ο παγκόσμιος συντονισμός είναι υποχρεωτικός».

Βάσει των μαθηματικών μοντέλων, ο καθηγητής τόνισε ότι «αυτό που προσπαθώ να πω είναι να μη προσπαθούμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, δεν αποφασίζουν μόνο οι επιστήμονες. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια είναι όποιος αρρωσταίνει να μπορεί να έχει περίθαλψη και η επιδημία να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα λίγα και υπό έλεγχο και μιλώ και για ένα δεύτερο και τρίτο και πολλά κύματα. Υπάρχουν σενάρια όπως να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα και το δεύτερο είναι επιτήρηση και περιορισμός και ιχνηλάτηση επαφών. Αν αυτό καταφέρουμε και γίνει παγκοσμίως, η κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της με μικρότερες επιπτώσεις και όχι οριζόντια μέτρα».

«Η εμπειρία μας έχει αρχίσει και χτίζεται και το δεύτερο σενάριο πρέπει να επικρατήσει. Προσπαθούμε να αποφύγουμε το κακό σενάριο να είμαστε κάθε τρεις μήνες στην καραντίνα και το καλό είναι τα λίγα κρούσματα που θα αντιμετωπίζουμε με τα εργαλεία και τη γνώση που έχουμε. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος επισημαίνοντας ότι για τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με τον αέρα χρειάζεται εμβόλιο για να αντιμετωπιστούν και να θεραπευθούν μαζικά.

καραντίναμέτρα κορονοϊόςαπαγόρευση κυκλοφορίαςΚορονοϊός