Υγεία|23.04.2020 16:50

Δερμιτζάκης: «Γενετικά πιθανώς τα αίτια για τον θάνατο του 35χρονου»

Newsroom

«Η κανονικότητα θα επανέλθει όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Εξίσου σημαντικό είναι και το φάρμακο. Τότε θα είναι αντιμετωπίσιμο το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Οταν θα σώνουμε ανθρώπους και δεν θα μπαίνουν στις ΜΕΘ και κατ' επέκταση δεν θα πεθαίνουν με τους ρυθμούς που έχουμε θνησιμότητα τώρα» είπε ο καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής τόνισε την σπουδαιότητα να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις, καθώς «η ΕΕ πρέπει να βάλει γρήγορα τις βάσεις με τις οποίες θα γίνουν οι διακρατικές συνεννοήσεις». Ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου έρευνας, τεχνολογίας & καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) αναφέρθηκε και στην έρευνα που θα γίνει και στην οποία είναι επικεφαλής. «Η έρευνα που θα γίνει σε 3.500 ανθρώπους θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις διαφορές στην εξέλιξη της ασθένειας του κορονοϊού σε σχέση με όσες ασθένειες γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά η έρευνα μελετά ποια γονίδια μπορεί να είναι επιβαρυντικά για την εξέλιξη της νόσου και ποια γονίδια βοηθούν να μην νοσήσει εύκολα κάποιος».

Οσον αφορά στον θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως «θα έβαζα... στοίχημα ότι, δυστυχώς, ο θάνατος του 35χρονου είναι γενετικό θέμα. Για πάρα πολλά από τα κλινικά νοσήματα που λέμε, μπορεί να ευθύνεται η γονιδιακή και γενετική προδιάθεση. Η έρευνα λοιπόν θα μας δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες για το προς τα πού να πάμε για το φάρμακο» κατέληξε ο καθηγητής.

γενετιστήςΚορονοϊός