Υγεία|01.05.2020 14:13

Δρ. Φαούτσι: Εφικτό να έχουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, αλλά και δεύτερο κύμα του ιού

Newsroom

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται να είναι αναπόφευκτο και θα συμπέσει τον ερχόμενο χειμώνα μαζί με την εποχική γρίπη, γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση παγκοσμίως. Ωστόσο, μέσα σ' αυτήν τη συγκυρία, ο δρ. Φάουτσι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις ενός πιθανού εμβολίου για τον COVID-19 να είναι διαθέσιμες μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου σε εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή Today Show του NBC, απάντησε θετικά στο σχετικό ερώτημα, σημειώνοντας ότι το ιδανικό σχέδιο για ένα πιθανό εμβόλιο είναι να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι μπορεί να διανεμηθεί γρήγορα. Επισήμανε δε, ότι οι δοκιμές εμβολίων βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Ο γιατρός τόνισε ότι για να επιταχυνθεί η παραγωγή, οι εταιρείες που φτιάχνουν το φάρμακο θα πρέπει να το κάνουν «ρισκάροντας». «Με άλλα λόγια, μην περιμένετε μέχρι να λάβετε μια απάντηση προτού ξεκινήσετε την παρασκευή. Ρισκάρετε προκαταβολικά και κάντε το, υποθέτοντας ότι θα λειτουργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και αν ισχύει, τότε μπορείτε να επιταχύνετε, και ελπίζουμε να φτάσετε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα», τόνισε.

Από την άλλη πυκνώνει το ρεύμα εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης δύσκολα θα αποφύγει νέα έξαρση του ιού τον ερχόμενο χειμώνα. Μεταξύ αυτών κι ο Φάουτσι που υποστηρίζει ότι «... ένα δεύτερο ξέσπασμα είναι αναπόφευκτο... Εάν μέχρι τότε έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα αντίμετρα που πρέπει, λογικά θα τα πάμε καλά», δήλωσε ο Δρ. Φαούτσι. «Εάν δεν το κάνουμε με επιτυχία, μπορεί να έχουμε άσχημο χειμώνα».

Την άποψη πως το δεύτερο κύμα θα μπορούσε να είναι «πιο σοβαρό» από το πρώτο, ειδικά αν φτάσει μετά το Φθινόπωρο, εξέφρασε σύμφωνα με την Telegraph ο επικεφαλής του CMO, Κρις Ουίτι. Ο ισχυρός άνδρας της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Αγγλίας, είπε ότι «κάθε χώρα έχει τώρα μια εξαιρετικά δύσκολη πράξη εξισορρόπησης» για να αποφασίσει για την καλύτερη πορεία δράσης εν μέσω άρσης των περιοριστικών μέτρων.

εμβόλιοΚορονοϊόςΆντονι Φάουτσιεποχική γρίπη