Υγεία|04.07.2020 22:03

Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ τερματίζει τις δοκιμές σε υδροξυχλωροκίνη και Lopinavir/Ritonavir

Newsroom

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις κλινικές δοκιμές του σχήματος Solidarity για τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και Lopinavir/Ritonavir. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών του σχήματος Solidarity έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη και το αντιρετροϊκό Lopinavir/Ritonavir κατά του HIV «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η απόφαση τερματισμού των δοκιμών αφορά μόνο τις δοκιμές επί νοσηλευομένων ασθενών και δεν αφορά άλλες έρευνες όπου τα σκευάσματα χρησιμοποιούνται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς ή ως προφύλαξη.

Πριν από έναν μήνα, οι τρεις από τους τέσσερις συγγραφείς μιας αμφιλεγόμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet και αφορούσε τη χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 ζήτησαν να αποσυρθεί το άρθρο αυτό. Σύμφωνα με τους τρεις επιστήμονες, η μικρή εταιρεία Surgisphere που παρείχε τα δεδομένα, αρνείται να δώσει πλήρη πρόσβαση σε αυτά ώστε να εξεταστούν από ανεξάρτητη πηγή. «Δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την ακρίβεια των πηγών των προκαταρκτικών δεδομένων» αναφέρουν οι τρεις, επισημαίνοντας ότι ο τέταρτος, που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που τα συνέλεξε, αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση. Η μελέτη αυτή διαπίστωνε ότι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνουν.

Πάντως, αισιόδοξα είναι τα νέα που αφορούν την πρόοδο των ερευνών και των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα η αισιοδοξία εμφανίστηκε και στο πρόσωπο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε για άλλη μία φορά ότι σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο. 

Μια πρώιμη δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό που διενεργήθηκε από την Pfizer Inc. και τη BioNtech SE έδειξε θετικά αποτελέσματα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό μαζί με άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.

υδροξυχλωροκίνηΚορονοϊός