Υγεία|15.07.2020 13:08

Κορονοϊός: Μάσκα σε ανοιχτό και κλειστό χώρο επανέλαβαν οι ειδικοί στην κυβέρνηση

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό οι ειδικοί της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνουν στην κυβέρνηση την αρχική τους θέση ότι η μάσκα αποτελεί βασικό εργαλείο προστασίας για τους πολίτες. Στη νέα συνεδρίασή τους το μεσημέρι οι 25 ειδικοί αποφάσισαν να επαναλάβουν τις αρχικές τους θέσεις στα κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες αναφέρουν ότι όπου υπάρχει συνωστισμός σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κάτι που αποκάλυψε το ethnos.gr από το μεσημέρι της Τρίτης (14.7).

Άλλωστε οι ειδικοί της επιτροπής ουδέποτε άλλαξαν στάση για το θέμα αφού η γνωμοδότησή τους εδώ και καιρό ήταν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να γίνεται χρήση μάσκας. Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες απλά γνωμοδοτούν ενώ τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο μετά τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα αλλά και τη χαλάρωση των Ελλήνων, εφιστούν εκ νέου την προσοχή του πληθυσμού.

Κατά τη συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να υπερτονίσουν για άλλη μία φορά την ανάγκη για γενικευμένη χρήση μάσκας και ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Παρόλο που το βασικό μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων , η μάσκα είναι βασικό εργαλείο προστασίας. Γι αυτό και η άποψη της επιτροπής που δεν έχει αλλάξει είναι ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός ή προβλέπεται ότι θα υπάρξει συνωστισμός. Είτε μιλάμε για κλειστούς είτε για ανοικτούς χώρους».

λοιμωξιολόγοιμάσκαΚορονοϊός