Υγεία|17.07.2020 19:28

Κορονοϊός - Μόσιαλος: Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα

Newsroom

Ένα σκίτσο ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, προκειμένου να εξηγήσει, με απλό τρόπο, πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό ενώ η καθολική κάλυψη έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Λίγη ώρα αργότερα, ο καθηγητής ανέβασε ένα γράφημα που δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν από την Covid-19 ανά ημέρα και εξήγησε γιατί την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού τον τελευταίο καιρό αυξάνεται σε χώρες όπως η Ισπανία και η Αυστραλία, οι θάνατοι από τον ιό παραμένουν σχετικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, αυτό δεν γίνεται διότι ο ιός έχει εξασθενίσει αλλά επειδή «τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί η περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν». Παράλληλα, εξήγησε ότι ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους θα εξαρτηθεί από τη διασπορά της νόσου τις επόμενες εβδομάδες και από την ποιοτική σύνθεση των νέων κρουσμάτων. «Αν υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τότε είναι λογικό να αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά και στις ευπαθείς ομάδες γιατί μερικοί νέοι άνθρωποι θα μεταφέρουν τη νόσο στους ηλικιωμένους συγγενείς τους, αν συγκατοικούν μαζί τους», ανέφερε ο καθηγητής.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Ηλίας ΜόσιαλοςΚορονοϊόςμάσκεςηλικιωμένοι