Υγεία|20.07.2020 22:55

Μόσιαλος: Καθοριστικά για τον κορονοϊό τα αποτελε?σματα της γ' φάσης των εμβολίων

Newsroom

Μετά τη δημοσίευση των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών εμβολίου κατά του κορονοϊού του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ελπιδοφόρα νέα ήρθαν και από την Κίνα, καθώς εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η CanSino Biologists και η στρατιωτική μονάδα ερευνών της Κίνας έδειξε ότι είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση στους περισσότερους που το έλαβαν. Ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση στο Facebook σχολιάζει τον αγώνα δρόμου που γίνεται, ώστε να βρεθεί ασφαλές εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Σήμερα, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης Ι/ΙΙ του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της κλινικής φάσης ΙΙ του εμβολίου της CanSino. Στη μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης συμμετείχαν εθελοντές ηλικίας 18-55, έλαβαν μια δόση του εμβολίου και οι ερευνητές αλλά όχι οι εμβολιασθέντες γνώριζαν ποιος έλαβε το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 πριν την ανάλυση που έγινε 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό (single blind μελέτη)· 10 από τους 543 που έλαβαν το εμβόλιο για τον ιό, έλαβαν και δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 28 ημέρες. 

Στην περίπτωση του κινεζικού εμβολίου, δοκιμάστηκαν δυο δοσολογίες, και οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποιοι ήταν οι 508 ηλικίας άνω των 18 εμβολιασθέντες (double blind μελέτη). Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων επίσης έγιναν 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, στον οποίο είχαν συμπεριληφθεί και 65 ενήλικες ηλικίας άνω των 55. Και τα δυο εμβόλια αποδείχθηκαν σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις ασφαλή προς χρήση σε ανθρώπους και δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις. 

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρεται πως οι αναλυσεις σε 35 από τους εμβολιασθέντες έδειξαν πως παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού κατά τουλάχιστον 91% την ημέρα 28 (ανάλογα τον τύπο της ανάλυσης), ενώ από αυτούς που έλαβαν και δεύτερη δόση, όλοι είχαν αντισώματα την ημέρα 56. Στην περίπτωση του εμβολίου της CanSino, ανιχνεύτηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα την ημέρα 28, κατά τουλάχιστον 92% ανεξαρτητως δοσολογίας, και οι ερευνητές προτείνουν δεύτερη δόση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους. 

Οι δυο μελέτες έδειξαν πως τα εμβόλια ειναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προάγουν την επίκτητη ανοσία έναντι του νέου κορονοιού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το κινεζικό εμβόλιο

Ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η CanSino Biologists και η στρατιωτική μονάδα ερευνών της Κίνας έδειξε ότι είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση στους περισσότερους που το έλαβαν, δήλωσαν σήμερα ερευνητές. Το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino, με την επωνυμία Ad5-nCOV, είναι ένα από τα ελάχιστα εμβόλια που έχουν δείξει κάποια υποσχόμενα αποτελέσματα στις δοκιμές σε ανθρώπους και ετοιμάζονται για τις δοκιμές τελευταίου σταδίου, μαζί με προγράμματα στα οποία εμπλέκονται η Moderna, η BioNTech και η Inovio Pharmaceuticals. Αν και το εμβόλιο της CanSino δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου, προκειμένου να εκτιμηθεί πόσο καλά λειτουργεί ώστε να εμποδίσει τη μόλυνση, έχει λάβει το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό της Κίνας.

Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν ιό που αποκαλείται αδενοϊός προκειμένου να μεταφέρει γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη του νέου κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα, μια μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται επίσης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιοΟι ανοσοποιητικές αντιδράσεις που προκαλεί το εμβόλιο μπορούν να υπονομευθούν αν ο εμβολιασθείς έχει ήδη αναπτύξει υψηλού επιπέδου ανοσία στον αδενοϊό από μια προηγούμενη μόλυνση, ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές σε μια προδημοσίευση του άρθρου.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της CanSino είναι ο φαρμακευτικός κολοσσός των ΗΠΑ Elli Lilly, σύμφωνα με τη Refinitiv data.

εμβόλιο της ΟξφόρδηςεμβόλιοΚίνα