Υγεία|07.09.2020 19:56

Οι γιατροί απαντούν: Ένας υπερτασικός είναι δεδομένο ότι θα νοσήσει πιο βαριά αν προσβληθεί από covid-19;

Newsroom

Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας, όλα όσα θέλουμε να πληροφορηθούμε για να είμαστε εφοδιασμένοι με το πιο σημαντικό στοιχείο. Τη γνώση.

Ερώτηση: Η υπέρταση θεωρείται υποκείμενο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι δεδομένο ότι θα περάσει πιο βαριά τη νόσο εφόσον μολυνθεί;

Απαντάει ο ιατρός, Ιωσήφ Κουτάγιαρ*

Η αρτηριακή υπέρταση ορίζεται ως το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης (AΠ) στο οποίο τα οφέλη της θεραπείας υπερτερούν των κινδύνων της θεραπείας, όπου οι τιμές συστολικής ΑΠ στο ιατρείο είναι ≥140 mmHg και / ή οι τιμές διαστολικής ΑΠ είναι ≥90 mmHg σε νεότερους, μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους, όπως τεκμηριώνεται από κλινικές δοκιμές. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια σοβαρή κατάσταση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την αρτηριακή υπερταση περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με μη ελεγχόμενη ή χωρίς θεραπεία αρτηριακή υπέρταση ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά με το COVID-19. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπεία φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από το COVID-19 από εκείνα των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζεται με φάρμακα.

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε. Ακολουθήστε τη θεραπεία που σας προτείνει ο γιατρός σας. Η προστασία του εαυτού σας από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε πιθανή λοίμωξη COVID-19. Τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής προσφέρουν έναν ισχυρό συνδυασμό για την πρόληψη ή τη μείωση των προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ειδικότερα, ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση συνιστάται να τρώνε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, να περιορίσουν το αλάτι στη διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ,να διακόψουν το κάπνισμα εάν καπνίζουν, να διαθέτουν χρόνο για άσκηση, να διαχειριστούν το άγχος τους, να είναι τυπικοί στο ραντεβού με το γιατρό τους και να μην καθυστερήσουν ποτέ να πάτε στο τμήμα επείγοντων περιστατικών για μια σοβαρή ιατρική ανάγκη. Ασθενής με υψηλή αρτηριακή πίεση, 180/120 mmHg ή υψηλότερη, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια. Οποιοσδήποτε έχει αρτηριακή πίεση 180/120 mmHg ή υψηλότερη και έχει επίσης πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αλλαγές στην όραση ή την ομιλία θα πρέπει να καλέσει το 166.

* Ο Ιωσήφ Κουτάγιαρ είναι ειδικός καρδιολόγος, επιμελητής στην Α’ Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Πελοπίδα 11 στο Περιστέρι.

ΚορονοϊόςΟι γιατροί απαντούν