Υγεία|09.09.2020 20:17

Οι γιατροί απαντούν: Η αλήθεια για τη σχέση της μάσκας με το ανοσοποιητικό των παιδιών

Newsroom

Η γνώση σώζει ζωές.

Γι’ αυτό δίνουμε το λόγο στους επιστήμονες. 5 γιατροί καθημερινά απαντούν στις ερωτήσεις του κόσμου για τον Covid-19.

Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας, όλα όσα θέλουμε να πληροφορηθούμε για να είμαστε εφοδιασμένοι με το πιο σημαντικό στοιχείο. Τη γνώση.

Ερώτηση: Πολλοί γονείς επηρεασμένοι απ’ όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο φοβούνται ότι η μάσκα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αναπνοή του παιδιού τους και θα εξασθενίσει το ανοσοποιητικό του. Ποια είναι η αλήθεια;

*Απαντάει η ιατρός Όλγα Βεριγάκη

Η μάσκα δε δημιουργεί προβλήματα στην αναπνοή του παιδιού. Άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα στην αναπνοή ή στους πνεύμονες τους. Αντίθετα, χρήση μάσκας προστατεύει τα παιδιά από αναπνευστικές λοιμώξεις. Το αμυντικό ( ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού είναι αυτό που κυρίως προστατεύεται όταν το παιδί φοράει μάσκα γιατί δεν θα νοσήσει. Η χρήση μάσκας θα το προστατεύσει όχι μόνο από τον COVID 19, αλλά και από τη γρίπη και από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Η μάσκα στα παιδιά χρησιμοποιείται ήδη για την προστασία από λοιμώξεις στους μικρούς ογκολογικούς ασθενείς. Η μάσκα είναι αυτή που προστατεύει αυτά τα παιδιά από τις λοιμώξεις. Η χρήση μάσκας στα παιδιά είναι ασφαλής, προσοχή μεγάλη όμως θα πρέπει να δοθεί στη σωστή χρήση της.

Ερώτηση: Ένας γονιός μπορεί να καταλάβει απ’ τα συμπτώματα αν το παιδί του έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή από απλή γρίπη;

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από COVID 19 είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζουν τα παιδιά από άλλες ιώσεις όπως το κοινό κρυολόγημα ή η εποχική γρίπη (γρίπη Α, γρίπη Β). Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί με COVID 19 μπορεί να είναι ήπια έως σπανιότερα να οδηγήσουν σε αναπνευστική δυσχέρεια. Τα παιδιά μπορεί να έχουν πυρετό, βήχα , συμπτώματα που παρατηρούνται σε πολλές ιώσεις ιδίως το χειμώνα, όπως και στην εποχική γρίπη. Τελευταία βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι ίσως και συχνότερα από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος να είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές όπως οι διάρροιες και οι έμετοι. Τα συμπτώματα αυτά πάλι όμως δεν είναι χαρακτηριστικά της νόσου από COVID 19 αφού παρατηρούνται και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης που πιο συχνά φαίνεται να παρατηρείται σε ενήλικες με COVID 19 απ΄ότι σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, στα παιδιά δεν εμφανίζεται ή δεν αναγνωρίζεται τόσο συχνά. Δυστυχώς, η συμπτωματολογία ενός παιδιού με COVID 19 είναι μη ειδική και ένας γονιός δε μπορεί να διαχωρίσει αν το παιδί του έχει προσβληθεί από COVID 19 ή από άλλη ίωση. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ένα παιδί μπορεί να νοσήσει ταυτόχρονα με COVID 19 και εποχική γρίπη.

* Η Όλγα Βεριγάκη είναι παιδίατρος. Διεύθυνση ιατρείου: Μιαούλη 20 Χαλάνδρι

ΚορονοϊόςΟι γιατροί απαντούν