Υγεία|10.09.2020 20:46

Κορονοϊός: Η αλήθεια για τον ρόλο της βιταμίνης D στη θωράκιση του οργανισμού μας

Newsroom

Η σημερινή κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων φέρνει και πάλι σε πρώτο πλάνο τη συζήτηση για τις επιπτώσεις του covid-19 στη χώρα μας. Ένα απ’ τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα έχει να κάνει με τον ρόλο της βιταμίνης D και την βοήθεια που προσφέρει στον οργανισμό μας. 

*Ο ιατρός, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, απαντά αν ισχύει ότι η βιταμίνη D είναι η φυσική ασπίδα του οργανισμού μας απέναντι στον κορονοϊό. 

Ισχύει ή είναι μύθος ότι η βιταμίνη D είναι η φυσική ασπίδα του οργανισμού απέναντι στον κορονοϊό;

Αν και έχουμε συνδέσει τη βιταμίνη D κυρίως με την υγεία των οστών φαίνεται πώς διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Όσον αφορά τον κορονοϊό, πρόσφατη μελέτη, η οποία εξέτασε δείγμα 14.000 ατόμων κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα χαμηλά επίπεδα Dστο πλάσμα φαίνεται να αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη Covid-19 και νοσηλεία.

Μάλιστα, τα άτομα με επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 30ng/ml εμφάνισαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 σε σχέση με όσους είχαν επίπεδα βιταμίνης D άνω των 30ng/ml!

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πώς η επάρκεια βιταμίνης D διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην προστασία μας ενάντια του Covid-19.

Πέραν όμως του κορονοϊού (Covid-19) η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D φαίνεται να μειώνει την εμφάνιση λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού κατά 12%!

Άρα, χρειάζομαι κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται αυτομάτως πώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D. Πρώτα θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα σας και εφόσον υπάρχει έλλειψη να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τη σωστή χρήση του συμπληρώματος.

Ο Μπακόπουλος Α. Κωνσταντίνος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιδρυτής του Nutri Ergo, Λεωφ. Μεσογείων 41 +30 215 50 52

Οι γιατροί απαντούνΚορονοϊός