Υγεία|08.10.2020 20:57

Υπέρταση και κορονοϊός: Οι γιατροί απαντούν στο μεγάλο ερώτημα των υπερτασικών

Newsroom

Ο ιατρός, Ιωσήφ Κουτάγιαρ, μας απαντάει στο πιο σημαντικό ερώτημα που έχει ένα υπερτασικό άτομο το οποίο ακολουθεί αντιυπερτασική θεραπεία:

Πολλοί ασθενείς διέκοψαν ή άλλαξαν την αντιυπερτασική τους θεραπεία επειδή διάβασαν ότι ίσως αυξάνει τη βαρύτητα της νόσου σε όσους προσβληθούν. Ποια είναι η αλήθεια;

Η πανδημία COVID-19 έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα και οι προσπάθειες για καλύτερη κατανόηση του τρόπου πρόληψης και μείωσης της σοβαρότητας της νόσου είναι υψίστης σημασίας. Παρόλο που έχει παρατηρηθεί συχνή συνύπαρξη αρτηριακής υπέρτασης σε ασθενείς που κατέληξαν ή που νόσησαν βαριά από COVID-19 λοίμωξη, δεν είναι δυνατό να τεκμηριωθεί σχέση μεταξύ υπέρτασης και COVID-19 λοίμωξης από μελέτες παρατήρησης που δείχνουν συσχέτιση αλλά δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια. Εξάλλου, σε αυτές τις μελέτες δεν είχε πραγματοποιηθεί προσαρμογή των δεδομένων στην ηλικία και σε σχετιζόμενες συνοσηρότητες .

Ο υποδοχέας μέσω του οποίου o SARS-CoV-2 εισέρχεται στα κύτταρα του ανθρώπου για να προκαλέσει μόλυνση είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης II (ΜΕΑΙΙ) .

Το ΜΕΑΙΙ είναι μια πολυλειτουργική πρωτεΐνη. Ο πρωταρχικός φυσιολογικός ρόλος του είναι η ενζυμική μετατροπή της αγγειοτενσίνης (Ang) II σε Ang- (1–7), και της Ang I έως Ang- (1–9), που είναι προστατευτικά πεπτίδια του καρδιαγγειακού συστήματος.

Αρχικά διατυπώθηκε η θεωρία ότι η θεραπεία με αναστολείς μετατρεπτικού της αγγειοτενσίνης (ΑΜΕΑ) ή αποκλειστές υποδοχέων αγγειοτενσίνης (AΤΙΙ),που αποτελούν βασικές φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, προάγουν τη νόσο καθώς αυξάνοντας αντιρροπιστικά τα ιστικά επίπεδα του μετατρεπτικού ενζύμου (πειραματικό εύρημα) επηρεάζουν τη σύνδεση του SARS-CoV-2 στο ΜΕΑΙΙ.

Ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η χρήση αναστολέων ΜΕΑΙ ή αποκλειστών ΑΤΙΙ οδηγούν σε αύξηση των επίπέδων ΜΕΑΙΙ σε ανθρώπινους ιστούς. Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων MEAIIορού και της χρήσης ανταγωνιστών του άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης αλδοστερόνης. Σε πρόσφατη μελέτη παρατήρησης περισσότερων από 8910 ασθενών από 169 νοσοκομεία στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δεν αναδείχθηκε επιβλαβής συσχέτιση μεταξύ της χρήσηςΑΜΕΑI ή AΤΙΙ και της ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας από COVID-19 λοίμωξη. Σε μια άλλη μελέτη από την πόλη Wuhanκαι σε 1128 νοσηλευόμενους ασθενείς η λήψη ΑΜΕΑI / AΤΙΙ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο COVID-19 μόλυνσης ή σοβαρών επιπλοκών ή θανάτων από μόλυνση με COVID-19.

Σε συμφωνία με τα ανωτέρω ευρήματα μεγάλες ιατρικές εταιρείες όπως είναι η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούν τη συνέχιση της αγωγής με αυτά τα φάρμακα (καθώς είναι γνωστά τα ευεργετικά τους οφέλη).

* Ο Ιωσήφ Κουτάγιαρ είναι ειδικός καρδιολόγος, επιμελητής στην Α’ Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Πελοπίδα 11 στο Περιστέρι.

ΚορονοϊόςΟι γιατροί απαντούν