Υγεία|02.11.2020 13:20

Κορονοϊός: Φόβοι για μεγαλύτερη άνοδο στα κρούσματα – Oλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανοδική πορεία εκτιμούν ότι θα έχουν τα κρούσματα κορονοϊού και τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η επιτροπή εκτιμά ότι η χρήση της μάσκας παντού στις κόκκινες περιοχές θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι όμως όσο αναμένεται να φέρουν τα νέα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από αύριο 3 Νοεμβρίου.

Άλλωστε ήδη η χρήση της μάσκας υποχρεωτικά τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και περίπου 10 ημέρες από τις 24 Οκτωβρίου στις κόκκινες περιοχές, χωρίς να διαφανεί κάποια σημαντική αλλαγή στην εικόνα της χώρας. Μάλιστα τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά, ενώ πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να ξεφύγουν κι άλλο τις επόμενες ημέρες.

Η Θεσσαλονίκη

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει δραματική εικόνα τόσο ως προς τα νέα κρούσματα όσο και ως προς την κατάσταση στις ΜΕΘ. Δεν είναι τυχαίο ότι εσπευσμένα τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης και δημιουργούνται 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, ταυτόχρονα είναι έτοιμο σχέδιο για αεροδιακομιδές που θα γίνονται προς την Αθήνα στην περίπτωση που φανεί πως δεν επαρκούν και οι νέες κλίνες που δημιουργούνται.

Γι αυτό άλλωστε όπως είχε γράψει το ethnos.gr, εδώ και μέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλάζει άρδην τον σχεδιασμό των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, μετατρέποντας κλίνες ΜΕΘ για άλλα νοσήματα, σε κλίνες ΜΕΘ covid. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος που έχει την εποπτεία όλων των κλινών covid στα νοσοκομεία της χώρας, πραγματοποίησε έκτακτες συσκέψεις με τους Διοικητές της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που ελέγχουν τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να ανασχεδιαστούν όλες οι Μονάδες Υγείας. Εκτός από κλίνες ΜΕΘ που αλλάζουν, τροποποιήσεις γίνονται και σε απλές κλίνες covid ώστε να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες και να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό που δεν είναι σε πολύ βαριά κατάσταση.

Η επόμενη μέρα

Πάντως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι υγειονομικές αρχές ευελπιστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο και θα αποτελούν ουσιαστικά ένα lockdown, να μπορέσουν να ανακάμψουν την τρελή πορεία που έχει λάβει η επιδημία και στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Ο πρωθυπουργός – αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr- είναι αποφασισμένος αν δεν φανούν αποτελεσματικά τα μέτρα που ξεκινούν αύριο και για ένα μήνα, να προχωρήσει σε ένα κανονικό και απόλυτο lockdown.

Βέβαια οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας εκφράζουν τη βεβαιότητα πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί δραστικά μετά το κλείσιμο της εστίασης και των μπαρ, αφού οι πολίτες θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες τους. Στόχος άλλωστε από την πρώτη στιγμή ήταν να βγει ο Νοέμβριος με μίνι lockdown στις κόκκινες περιοχές, ώστε ο Δεκέμβριος που είναι ο μήνας των Χριστουγέννων αλλά και των αγορών, να κυλήσει υπό καλύτερες συνθήκες. Τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως μόνο έτσι θα μπορέσει να ξαναζωντανέψει η αγορά την περίοδο των εορτών, θυσιάζοντας τον Νοέμβριο, περιγράφουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr.

ΚορονοϊόςκρούσματαΘεσσαλονίκηlockdownΜΕΘνέα μέτρα