Υγεία|31.03.2021 17:11

Lockdown: Αποφάσεις από τους ειδικούς – Συνεδρίαση στη βαριά σκιά κρουσμάτων

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Συνεδριάζει από τις 13:30 το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Μαρτίου η ολομέλεια της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να εισηγηθεί τη σταδιακή άρση των μέτρων στο lockdown έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για την πιο δύσκολη συνεδρίαση των 32 ειδικών –μεταφέρουν πηγές στο ethnos.gr– δεδομένου ότι οι επιστήμονες καλούνται να δώσουν το πράσινο φως για άνοιγμα της αγοράς, λόγω ασφυκτικών πιέσεων από τα προβλήματα στην οικονομική ζωή της χώρας, αλλά σε μία χρονική στιγμή που η πανδημία από τον κορονοϊό εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Διαβάστε επίσης: Πελώνη: Εισήγηση για άρση απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο - Τι δηλώνει για εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

Γι' αυτό και οι περισσότεροι επιστήμονες της επιτροπής είναι σφόδρα προβληματισμένοι και βρίσκονται σε δίλημμα. Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, σε «τηλε-συναντήσεις» που είχαν μεταξύ τους τα μέλη της επιτροπής τις προηγούμενες ημέρες, αποφάσισαν να θέσουν στην κυβέρνηση όλους τους κινδύνους που προκύπτουν από τη σταδιακή άρση των μέτρων.

«Πώς να δώσουμε έγκριση με 4.340 νέα κρούσματα μόνο εχθές» έλεγε μέλος της επιτροπής στο ethnos.gr, συμπληρώνοντας μάλιστα: «Με το άνοιγμα τα κρούσματα θα αυξηθούν περαιτέρω με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επόμενη ημέρα».

Λιανεμπόριο και μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το λιανεμπόριο με προϋποθέσεις, αλλά και να επιτρέψει τις διαδημοτικές μετακινήσεις ώστε να μπορούν με κάποια άνεση οι πολίτες να κινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη.

Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο, στην συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συμμετάσχει και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του και μάλιστα δια ζώσης με sms στο 13032 για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είτε 2 ώρες, είτε 3.

Αυτό φαίνεται πως είναι και το βασικό σημείο κλειδί που μπορεί να πεισθούν τελικώς οι επιστήμονες να δώσουν την έγκρισή τους για άνοιγμα των καταστημάτων. Άλλωστε οι πιέσεις της αγοράς είναι μεγάλες, με πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να είναι βέβαιον ότι θα βάλουν λουκέτο μετά από μήνες με κατεβασμένα τα ρολά.

Άνοιγμα σχολείων και εστίασης

Σε ότι αφορά στα σχολεία, σε αυτή τη φάση αναμένεται με βάση τις πληροφορίες να δοθεί το πράσινο φως μόνο για την Γ΄ Λυκείου που πρέπει απαραιτήτως να επιστρέψει στα θρανία ακόμη και στις 5 Απριλίου, καθώς οι μαθητές πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμασθούν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σχετικά με την εστίαση, οι ειδικοί της επιτροπής παρότι καλούνται να καθορίσουν γενικά το πρόγραμμα της άρσης των μέτρων, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη σε αυτή τη χρονική συγκυρία να εγκρίνουν και την εστίαση έστω κι αν αυτή προσδιορίζεται προς το τέλος Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Σχολεία - Μακρή: Παράταση στο σχολικό έτος για 2 εβδομάδες

lockdownΚορονοϊόςμετακινήσειςσχολείαάρση μέτρωνεστίασηλιανεμπόριο