Υγεία|06.04.2021 08:03

Κορονοϊός: Συναγερμός για τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα – Εκτακτη σύσκεψη με Κοντοζαμάνη

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αυξάνεται η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος και ειδικά της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. Είναι άλλωστε και οι δύο περιοχές, μαζί με την Πάτρα, που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που οδήγησε τελικώς και σε συνέχιση του lockdown και στο μη άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα στις τρεις περιοχές, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να οργανώσει νέες διεξόδους για το υγειονομικό σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένου ότι οι απλές κλίνες covid αλλά και οι κλίνες ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Διαβάστε επίσης: Θετικοί παρά το εμβόλιο κορονοϊού: Τα 2 σενάρια για τα κρούσματα στο Γεννηματάς

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr πλέον στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι λύσεις που είχαν δοθεί και τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και η Θεσσαλονίκη ειδικά μάτωσε στην κυριολεξία από τα αλλεπάλληλα κρούσματα και τους θανάτους.

Τα σχέδια

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ethnos.gr αναμένεται να ενεργοποιηθούν και πάλι ιδιωτικές κλινικές ώστε αν χρειασθεί να νοσηλεύσουν περιστατικά κορονοϊού, ενώ για το χειρότερο σενάριο συζητείται και το θέμα της μεταφοράς ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Άλλωστε οι ειδικοί έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Υγείας ότι είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να υπάρξει νέα δραματική αύξηση των νέων λοιμώξεων, οπότε και δεκάδες ασθενείς θα χρειασθεί να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Κοζάνης είναι ασφυκτικά γεμάτα, με συνέπεια να πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα το Plan B.

Γι' αυτό εξάλλου μεταβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.

Οι τρεις άνδρες θα συμμετέχουν σε σύσκεψη τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση και να επιλεγούν οι ενδεδειγμένες λύσεις για τις επόμενες ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι – σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr – ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες και οι επαφές με κλινικάρχες, ώστε αν χρειασθεί να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας, κάτι που άλλωστε έγινε και στην Αθήνα. Ταυτόχρονα όμως θα αναζητηθούν και λύσεις εντός του ΕΣΥ με μετατροπή άλλων κλινών σε κλίνες covid αλλά ακόμη και χειρουργείων σε ΜΕΘ, ώστε να αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες.

Σε πρώτη φάση πάντως οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας θα εκτιμήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μελετώντας και τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης: Κορονοπάρτι: Επιθέσεις σε περιπολικά και εισαγγελική παρέμβαση για τα 1.000 άτομα στο ΑΠΘ

ΚοζάνηΘεσσαλονίκηΒασίλης ΚοντοζαμάνηςΚορονοϊόςνοσοκομείαΒόρεια ΕλλάδαΠάτρα