Υγεία|07.04.2021 00:10

Εμβόλιο AstraZeneca: Ανακοίνωση για αναστολή δοκιμών σε παιδιά

Newsroom

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε μαζί με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, αναμένοντας τη γνωμοδότηση της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής. «Παρότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής”, στο πλαίσιο μικρής μελέτης στη Βρετανία, «αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η υπεύθυνη της MHRA, δρ Τζουν Ρέιν, δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει «να συνεχίσουν να εμβολιάζονται όταν καλούνται να το κάνουν». Όπως ανέφερε, «η διεξοδική και λεπτομερής εξέτασή μας βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τις αναφορές πολύ σπάνιων και ειδικών τύπων θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca», διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση ως προς μια ενδεχόμενη κανονιστική δράση».

Διαβάστε επίσης: Τσιόδρας: 1 στις 100.000 η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, δήλωσε σήμερα ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid της AstraZeneca. Νωρίτερα , αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) μίλησε για την ύπαρξη «σχέσης» μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιπτώσεων θρόμβωσης που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγησή του, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η επιτροπή ασφαλείας του «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και (ότι) η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: «Παρωδία» το γεγονός ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς

ΚορονοϊόςπαιδιάεμβόλιοAstraZeneca