Υγεία|13.04.2021 16:43

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Να απαγορευτεί η πώληση άγριων ζώων στις αγορές

Newsroom

Με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί να απαγορευτεί η πώληση ζωντανών άγριων ζώων στις αγορές τροφίμων προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση ασθενειών. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι πιθανό ο κορονοϊός να μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από νυχτερίδες αλλά μέσω ενός τρίτου ζώου ξενιστή.

«Τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή που υπογράφει από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. «Ειδικά τα άγρια θηλαστικά αυξάνουν το ρίσκο της μετάδοσης νέων ασθενειών», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: Takis: Το ιταλικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού με το ελληνικό όνομα

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ αναγνωρίζει πως οι παραδοσιακές αγορές τροφίμων παρέχουν φαγητό και άλλα αγαθά σε μεγάλους πληθυσμούς, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως «η απαγόρευση πώλησης ζώων μπορεί να προστατεύσει την παγκόσμια Υγεία».

Παράλληλα, ζητεί να ληφθούν μέτρα και κανόνες, τόσο στην λειτουργία των αγορών αλλά και στον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση. Συγκεκριμένα ζητεί να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους αλλά και οι μεταξύ ανθρώπων. Τέλος, ζητεί την εκπαίδευση κτηνιάτρων – ελεγκτών που θα επιβλέπουν τους κανόνες υγιεινής και θα εντοπίζουν άμεσα νέα παθογόνα μικρόβια.

ΚορονοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςζώα