Υγεία|20.04.2021 16:09

Εμβόλιο Johnson& Johnson: Αναμένεται έγκριση από EMA - Το «μπαλάκι» στα κράτη

Newsroom

Το απόγευμα της Τρίτης 20 Απριλίου (στις 18:00 ώρα Ελλάδας), αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού της εταιρείας Johnson and Johnson. Οπως μετέδωσε στο OPEN TV, η Μαρία Ψαρά από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ΕΜΑ θα αποφανθεί πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και θα συστήσει να γίνεται εμβολιασμός σε όλες τις ηλικίες.

Εάν πράγματι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, δώσει το πράσινο φως για το εμβόλιο της εταιρείας, το «μπαλάκι» πέφτει στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Ηδη η Γαλλία έχει ανακοινώσει πως θα επιτρέψει τους εμβολιασμούς με J&J στους άνω των 55 ετών. Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την παύση χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ εξαιτίας θρομβοεμβολικών περιστατικών, αποφασίστηκε αρχικά η αναβολή χρήσης του και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ετσι ο ΕΜΑ θα κάνει μία εκτίμηση του ρίσκου χρήσης του εμβολίου και τις πιθανές παρενέργειες του μονοδοσικού αυτού εμβολίου, και θα δώσει τις αντίστοιχες οδηγίες.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Σπάσαμε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών

Οπως μεταδίδει η Μαρία Ψαρά, η Ε.Ε επιθυμεί να υπάρχει ένας κοινός συντονισμός για τους εμβολιασμούς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca. Σημειώνεται πως και για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται μία δεύτερη απόφαση του EMA μέσα στην εβδομάδα.

Αναμένει και η Ελλάδα τον ΕΜΑ

Στις ελληνικές αποθήκες υπάρχουν αυτή τη στιγμή 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπήρξε καθησυχαστική για το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά τη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς. Όπως είπε, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και πρακτικό αφού γίνεται σε μία δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου ζήτησε «υπομονή λίγων ωρών ή ημερών» ώστε να έχουμε τη «γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους,  ΓΓ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παραλάβαμε μέχρι να βγει απόφαση του EMA, του FDA και της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών, δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Όμως όπως τόνισε αυτό θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, «γιατί πρόκειται για μικρή ποσότητα εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως μικρές είναι και ποσότητες των παραδόσεων που αναμενόταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης: Ιδιώτης γιατρός σε επιστράτευση νοσεί βαριά με κορονοϊό - Είχε κάνει μια δόση εμβολίου

εμβόλιοJohnson & JohnsonΕυρωπαϊκός Οργανισμός ΦαρμάκωνΚορονοϊός