Υγεία|21.04.2021 07:33

Κορονοϊός: Αποφασίζουν οι ειδικοί τα ακριβή μέτρα για Πάσχα – Φόβοι και περιορισμοί

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Λεπτομέρειες για το ποια μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν ακριβώς αναμένεται να καθορίσουν οι ειδικοί επιστήμονες στη νέα συνεδρίαση που θα έχει η ολομέλεια. Ήδη οι επιδημιολόγοι της επιτροπής εξέτασαν χθες λεπτομερώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία να σημειωθεί ότι δεν είναι και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Γι αυτό άλλωστε και η ιδέα για Πάσχα στο χωριό αποκλείσθηκε τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Άνοιγμα σχολείων, εστίασης, λιανεμπόριο χωρίς sms - Οδικός χάρτης με ημερομηνίες

Οι φόβοι για τις εκκλησίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι ειδικοί επιστήμονες είναι ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για το τι θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και το βράδυ της Ανάστασης. Ένας πιθανός συνωστισμός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, γεγονός βέβαια που θα πλήξει τις επόμενες εβδομάδες και τον τουρισμό αλλά και τα σχέδια για σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα.

Οι επιστήμονες πάντως ήδη σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο που θα πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης. Εκτιμούν ότι η λειτουργία στις 18:00 το απόγευμα όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση στις 21:00, θα περιορίσουν τους κινδύνους.

Ταυτόχρονα έχουν προσδιορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα πρέπει να μπαίνουν στους ναούς με βάση τα τετραγωνικά που διαθέτουν. Σχετικά με τον επιτάφιο, από την αρχή πρότειναν η περιφορά να γίνει γύρω από τους ναούς.

Στη συνεδρίαση πάντως οι ειδικοί θα εκτιμήσουν γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί επιδημιολογικά στην χώρα, ώστε να μπορέσουν να υπολογίσουν τι θα γίνει μετά το Πάσχα. Οι σχετικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν σε άλλες συνεδριάσεις μετά την Ανάσταση.

Ο οδικός χάρτης

Από την άλλη σε σχέση με το σταδιακό άνοιγμα της χώρας μετά το Πάσχα με την εστίαση και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, παρότι οι ειδικοί έχουν επιφυλάξεις, συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα πάντα έως τα μέσα Μαΐου. Κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Ιερά Σύνοδος για Πάσχα: Ανοιχτοί ναοί την Μεγάλη Εβδομάδα - Τι ισχύει για Επιτάφιο, Ανάσταση

ΚορονοϊόςΠάσχαlockdownεστίασημετακίνηση εκτός νομού