Υγεία|19.05.2021 13:01

Ολλανδία: Ερευνητές εκπαίδευσαν μέλισσες να «μυρίζουν» τον κορονοϊό

Newsroom

Επιστήμονες στην Ολλανδία αναπτύσσουν μία νέα καινοτόμο μέθοδο για την ανίχνευση κορονοϊού. Συγκεκριμένα εκπαιδεύουν μέλισσες για να ανιχνεύουν ζώα που νοσούν από Covid -19 και ευελπιστούν πως αυτή η μέθοδος θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ο κ. Κοντός, γεωπόνος - εντομολόγος που ζει στην Ολλανδία μίλησε στο OPEN TV και την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» για τη νέα μέθοδο και τον τρόπο που λειτουργεί.  

«Ουσιαστικά η λογική είναι παρόμοια μέθοδος με αυτή που ακολουθούμε όταν εκπαιδεύουμε έναν σκύλο. Οταν θέλουμε να μάθουμε έναν σκύλο να κάθεται κάτω του δίνουμε μία λιχουδιά και στη συνέχεια ο σκύλος συνδέει αυτή τη λιχουδιά με την εντολή του να κάτσει κάτω και στη συνέχεια κάθεται και χωρίς τη λιχουδιά. Η ίδια ακριβώς λογική ισχύει και με τις μέλισσες και τον κορονοϊό», σημείωσε ο κ. Κοντός και στη συνέχεια εξήγησε: 

«Εκθέτουμε τις μέλισσες στην αναπνοή ενός ζώου που έχει κορονοϊό και στην αναπνοή ενός ζώου που δεν έχει κορονοϊό. Οταν τις εκθέτουμε στο ζώο που έχει κορονοϊό τους δίνουμε ζαχαρόνερο, που στην περίπτωση των μελισσών είναι η λιχουδιά. Οταν αυτό το πράγμα το κάνουμε επανειλημμένα, μετά΄από κάποιο σημείο συνδέουν τον κορονοϊό με τη λιχουδιά του ζαχαρόνερου».

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Μελέτη: Αποτελεσματικός ο εμβολιασμός με Pfizer μετά την 1η δόση AstraZeneca

Εν συνεχεία τόνισε: «Προκειμένου οι μέλισσες να πάρουν το ζαχαρόνερο εκτείνουν τη γλώσσα - προβοσκίδα τους, όταν αυτές εκτίθενται στην αναπνοή ενός ζώου που έχει κορονοϊό. Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε με μία κάμερα ακριβείας ή ακόμα και με το γυμνό μάτι. Επομένως, κατανοούμε εάν η μέλισσα θεωρεί πως το κάθε δείγμα είναι θετικό η αρνητικό». 

Για την αξιοπιστία της μεθόδου ο κ Κοντός σημείωσε πως αυτό ακόμα αξιολογείται αλλά εκτίμησε πως «μπορούμε να φτάσουμε εύκολα στα rapid test που έχουμε αυτή τη στιγμή».