Υγεία|24.05.2021 18:46

Εμβόλια: Νέες συστάσεις για έγκυες και θηλάζουσες από Θεοδωρίδου

Newsroom

Νέες συστάσεις για έγκυες και θηλάζουσες έδωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Συγκεκριμένα σημείωσε πως ο εμβολιασμός κατά την περίοδο της κύησης προφυλάσσει τόσο την μητέρα όσο και το νεογνό και πρόσθεσε πως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA.

Για τις θηλάζουσες που δεν γίνονται δεκτές ώστε να εμβολιαστούν, σημείωσες πως είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί καθώς ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από το να εμβολιαστεί.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι κάποιος που έχει νοσήσει με κορονοϊό, μπορεί να εμβολιαστεί με μία δόση, από έξι έως δώδεκα μήνες μετά τη νόσηση. Σχετικά με το εμβολιαστικό σχήμα για τα άτομα που έχουν νοσήσει, σημείωσε ότι αρχικά το κριτήριο ήταν ότι η επαναλοίμωξη ήταν σπάνια 3 μήνες μετά τη νόσηση. Έτσι είχε επικρατήσει ο κανόνας για 2 δόσεις μετά το τρίμηνο. Εντούτοις, νεότερες μελέτες έδειξαν ότι ή ανοσία είναι μεγαλύτερης διάρκειας ακόμα, φτάνοντας ακόμα και τους 12 μήνες μετά τη νόσηση.

Στις 26 Μαΐου, η πλατφόρμα για τους 35-39 με όλα τα εμβόλια

Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίας 35 έως 39 ετών για όλα τα εμβόλια, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος επεσήμανε πως «σε λίγη ώρα ξεπερνάμε τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 75.000 εμβολιασμούς, και τα ραντεβού είναι κοντά στα 100.000. περισσότεροι από 3 εκατ. έχουν κάνει μια δόση, και περισσότεροι από 1,7 εκατ. συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό». Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις, ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε πως η επιλογή των εμβολίων θα γίνεται όταν ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει να κλείσει το ραντεβού.

  • Pfizer/BioNTech
  • Moderna
  • Johnson & Johnson
  • AstraZeneca
Μαρία Θεοδωρίδουέγκυεςθηλασμόςεμβολιασμόςεμβόλια